TOP

Score kreeg geen overheidssteun; enorme coronaschuld nekte de retailer

De Score Group kampte met een enorme schuldenlast, onder andere bij de Belastingdienst, waardoor het faillissement moest worden aangevraagd. Het bedrijf zou geen recht hebben gehad op overheidssteun tijdens de coronapandemie.

Beeld: Score Utrecht (archief)

Volgens de jaarcijfers die Retailtrends inzag liepen vooral de langlopende schulden van de Score Group in 2021 flink op, van ruim 1,7 miljoen euro in 2020 naar 7,4 miljoen euro in 2021. Dit waren schulden bij een kredietinstelling en de Belastingdienst. Het bedrijf zou tijdens de coronapandemie gebruik hebben gemaakt van overheidsvergoedingen als NOW en TVL, maar die hebben moeten terugbetalen. De totale schulden liepen in 2021 op tot 24,2 miljoen euro bij een resultaat van 196,4 duizend euro. Maar het bedrijf had het voor corona ook al moeilijk. Volgens Retailtrends leed het in 2019 een verlies van 844 duizend euro.

Geen overheidssteun

In 2020 en 2021 bouwde het bedrijf enorme belastingschulden op door de gedwongen sluiting van de winkels in het kader van de overheidsmaatregelen tijdens de coronapandemie. Oprichter en eigenaar Jan Peters van Score Group zegt in een schriftelijke verklaring tegen De Gelderlander geen steun van de overheid te hebben gekregen omdat de online omzet werd opgeteld bij die van de fysieke winkels. De tekorten van de winkels waren echter te groot om die met de toegenomen online omzet op te vangen. In 2022 kwamen daar de energiecrisis en problemen met de levering van goederen bij, waardoor er liquiditeitsproblemen ontstonden.

Grote coronaschulden

Op vrijdag 23 juni werd Score Group failliet verklaard nadat de retailer zelf het faillissement heeft aangevraagd. “We hebben in de afgelopen periode van alles geprobeerd om uit deze situatie te komen, maar dit bleek door de grote coronaschulden niet mogelijk”, zegt Jan Peters tegen De Gelderlander. De winkels van Score en Chasin’ zouden volgens deze krant voorlopig openblijven met toestemming van de curator. In beide webshops is het momenteel niet mogelijk om te bestellen. Peters zegt verder tegen de krant dat het team alles in het werk zal stellen om ervoor te zorgen dat bepaalde onderdelen van de onderneming behouden blijven en eventueel zelfstandig kunnen doorstarten, zoals het merk Chasin’. Chasin’ heeft bijna vierhonderd shop-in-shops in de Benelux, Duitsland en Oostenrijk.

Geschiedenis

In 1981 opende Jan Peters de eerste winkel van Score in Apeldoorn, een jeanswinkel voor mannen. De keten groeide uit tot een multibrandformule met op het hoogtepunt ruim 130 eigen winkels. In 1992 werd het eigen jeansmerk Chasin’ gelanceerd, dat uiteindelijk zelfstandig in de markt werd gezet met eigen winkels en shop-in-shops. Volgens de eigen websites van de concepten zijn er momenteel 44 Score-winkels en 14 Chasin’-winkels in Nederland. Ook is er 1 Score en 1 Chasin’-winkel in België.