TOP

Roos Koster wint Sacha Golden Heel Award 2009

Het schoenontwerp TESTOSTERONE MACHINE 2.3 INCHES van Roos Koster is gisteravond bekroond met de Sacha Golden Heel Award. De studente uit lichting 10 van het Fashion Institute Arnhem (FIA) ontving haar prijs aan het begin van de examenshow in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Haar ontwerp: ‘TESTOSTERONE MACHINE 2.3 INCHES by de Heren van Koster’ is een dieprode laklaars voor heren. Het jurycommentaar luidde: ‘Fris, over nagedacht, spannend, vernieuwend en toch mannelijk, vooruitstrevend, gedurfd, mooi gemaakt, heftig!’

De vakjury was samengesteld uit professionals uit de modewereld: Angelique Westerhof (directrice Fashion Institute Arnhem), Jan Taminiau (modeontwerper), Bastiaan van Schaik (fashion director Avantgarde en coach Holland’s Next Top Model), Helena Rietjens (schoenontwerpster), Georgette Koning (modejournalist Nrc.next), Fiona Hering (journalist De Telegraaf en RTL Boulevard) en Paul Termeer (CEO Sacha). Volgens hen was de beslissing erg moeilijk, er werd gekeken naar ontwerp, originaliteit, draagbaarheid, presentatie, visie…

Winnares Roos Koster (26), “Aangezien ik kledng voor mannen ontwerp was het logisch dat het een mannenlaars zou worden. Ik zie deze bordeauxrode laklaars als zeer mannelijk, ondanks de hak van zes centimeter die ik zeer architectonisch heb benaderd. Dit is namelijk het centrum van de hak, een ideale oplossing voor mannen die klein van stuk zijn, maar ook prima voor de langere man. Een man kan immers niet lang genoeg zijn! Dit is mijn eerste laarzenontwerp en het was lastig om in 3-D te denken. Wat me meeviel is dat de huidige schoenenmachines alles kunnen maken.”

De FIA-studenten kregen van het Nederlandse schoenenlabel Sacha de mogelijkheid om hun eigen schoenen te ontwerpen. Ze kregen tien maanden lang masterclasses van gerenommeerde schoenontwerpers. De laarzen van Roos Koster wordt in een genummerde limited edition bij Sacha verkocht.