TOP

Mbo-studenten ontwerpen Prinsjesdag-outfit minister

De Prinsjesdag-outfit van Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is gemaakt door mbo-studenten.

Veertien mbo-studenten van twee Noord-Brabantse modeopleidingen hebben de Prinsjesdag-outfit van minister Jet Bussemaker ontworpen.  De minister wil hiermee een ‘ode aan het Nederlandse vakmanschap brengen’.

Ontwerpen

De afgelopen tijd maanden hebben veertien studenten hard gewerkt, onder leiding van vakdocenten. Ze mochten de hoed, jurk, jasje, een paar schoenen, een tas en accessoires voor de minister ontwerpen. Minister Bussemaker was zelf nauw betrokken bij het productieproces: haar wensen waren leidend voor het uiteindelijke resultaat. Zo zijn blauwe tinten terug te zien als leidraad in de outfit.

Pien Luijnenburg maakte de japon van de minister: ”De minister had in eerste instantie de opleiding Creatief Vakman van het SintLucas benaderd met de vraag of deze studenten haar hoed wilden ontwerpen. Daar opperden ze het idee dat het wel heel leuk zou zijn als haar japon en jasje ook door studenten ontworpen zouden worden. Zo kwam ze bij mijn opleiding terecht, Summa Fashion in Eindhoven, en werd ik gekozen door een commissie die schoolopdrachten beoordeelt, als meest geschikt om de japon van de minister te maken”, zo vertelt ze tegen Spits.

Op elkaar afgestemd

Sarah Webb, studente van SintLucas, maakte de hoed. In een persbericht vertelt ze: “De verschillende onderdelen van de outfit zijn op elkaar afgestemd. De hoed die ik gemaakt heb is op zichzelf niet zo bijzonder, maar wel in combinatie met de kleding en de andere accessoires.”

Onder de indruk

Minister Bussemaker is erg tevreden met het eindresultaat. “Dit laat zien wat onze mbo-studenten in huis hebben. Ik ben erg onder de indruk van de kennis, professionaliteit en creativiteit van deze jonge mbo-talenten. Zij laten zien dat het leren van een vak iets is om trots op te zijn.”  

Op Prinsjesdag waren de studenten op uitnodiging van de minister aanwezig in Den Haag om hun creatie live te kunnen zien.