TOP

Rob Schalker van A fish named Fred maakt overal een feestje van

Wie is Rob Schalker (55) van Transit Textiles, met labels A fish named Fred en Mac Jeans? Waar maakt hij zich nu echt druk om, kan hij een beetje koken en wat is zijn favoriete winkel? Je leest het in dit persoonlijke interview.

Foto’s: Privébeeld Rob Schalker

Vis of vlees?

“Vis. Ik vind alle soorten lekker, maar tonijn is wel mijn favoriet.”

Ben je een keukenprins?

“Het gaat steeds beter. Maar in principe hoef ik niet te koken. Mijn zoon, dochter en vrouw zijn gek op koken, wat moet ik dan nog in die keuken?”

Wat was je eerste baantje?

“Koerier bij DHL op mijn achttiende. Dat was geen lang leven beschoren. Ik moest een keer op een vrijdagmiddag een grote kist met toneelrekwisieten vervoeren van het Amstel Hotel naar Schiphol, maar maandagochtend stond dat ding nog in mijn auto. Vergeten. Toen werd ik ontslagen.”

Aan welk moment in je leven denk je graag terug?

“Aan de optredens met mijn schoolbandje, Presco. We speelden rockmuziek, ik speelde gitaar en basgitaar. Het grootste optreden dat we hebben gegeven, was in de Stadsgehoorzaal in Leiden voor tweeduizend man. Ik speel nog steeds, maar het feit dat ik al lang gitaar speel, zegt niks over de kwaliteit van mijn gitaarspel. Ik speel nu ook nog in een band. Nee, die heeft geen naam.”

Rob en zijn bandje.

Favoriete winkel?

“Liberty London. Alles daar draait om beleving. Echt een feestje om daar regelmatig even te gaan kijken naar de mooie merken met creatieve etalages en originele decoraties.”

Waar ben je het meest trots op?

“Op mijn kinderen Boris (18) en Isabel (21), die hun eigen weg gaan. Isabel werkt bij recruiter YoungCapital, Boris studeert en werkt daarnaast hier op kantoor aan marktplaces.”

Wat was voor jou een belangrijk moment in je leven?

“Het moment dat ik ontdekte dat ik marketing met een product kon verbinden door het toepassen van storytelling. Ik had begin jaren negentig een gesprek met iemand over sales en promotie, en die zei: ‘Rob, onthoud dit: wat je ook verkoopt, het is een drol met een strik erom.’ Een product wordt meer waard als je er een verhaal omheen kunt vertellen dat mensen het gevoel geeft dat ze iets hebben dat begeerlijkheid uitstraalt. Dat doen we met A fish named Fred, we maken overal een feestje van.”

Waar maak jij je druk om?

“Om mensen die ja zeggen en nee doen. En die altijd ‘ja maar’ zeggen. Kan ik beetje kriegelig van worden.”

Wat is het pronkstuk van je inrichting?

“Mijn oude Gretsch-gitaar. Die is echt vet, zo eentje met van die f-gaten erin.”

Wat is het spannendste dat je ooit hebt gedaan? “Duiken met mantaroggen met een spanwijdte van vier meter op Bali, drie jaar geleden.”

Mantarog. De foto heeft Rob zelf geschoten.

Wat is je slechtste eigenschap?

“Ik denk soms dat mensen mij sneller begrijpen dan ze werkelijk doen.”

Waar kunnen we je voor wakker maken?

“Voor pannenkoeken. En spareribs van ’t Luykje in Soest.”

Heb je een verborgen talent?

“Ik vind dat ik best wel lekker kan zingen. Dat doe ik ook weleens met mijn dochter. Zij heeft een mooie stem maar is niet toonvast, bij mij is het juist andersom. Wat we zingen? Van Justin Bieber tot ‘Hallelujah’ van Jeff Buckley.”

Wie zou je graag willen ontmoeten?

“Dave Grohl, de zanger van de Foo Fighters. Zijn leven hangt aan elkaar van toeval. In zijn boek ‘The Storyteller’ vertelt hij hoe hij ervan droomt om gevraagd te worden voor een grote band en dat gebeurt ook. Hij vervangt de zieke drummer van Iggy Pop en vanaf dat moment is alles in sneltreinvaart gegaan. Te gek. In maart dit jaar is de drummer van de Foo Fighters, Taylor Hawkins, overleden. Echt een enorm verlies voor de band. Ik heb ze in 2018 op Pinkpop gezien. Wat een energie had die Taylor!”

Wat staat er boven aan je bucketlist?

“Naar het festival Burning Man in Black Rock Desert in Nevada, Amerika.”

Beste concert ooit?

“Frank Zappa in Ahoy 1982. Tip voor de Zappa-beginner: The Sheik Yerbouti Tango.”

Wat zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

“Een stapel boeken waar ik nog niet aan toe was gekomen. Daar zit dan zeker het nieuwe boek van trendforecaster Adjiedj Bakas bij, ‘Het tijdperk van chaos’.”

Wat weten weinig mensen over je?

“Niks. ik ben een open boek.”

Met wie je zou je een dag willen ruilen?

“Met niemand, maar ik zou wel een dagje met een bas op het podium willen staan tussen Mick Jagger en Keith Richards.”

Wat heb je altijd bij je?

“Mijn AirPods.”

Wat is je guilty pleasure?

“Een avondje een marathonsessie ‘Lucifer’ kijken, een geweldige serie op Netflix.”

Aan welke trend zou je nooit meedoen?

“Crocs.”

Dit artikel verscheen als eerst in Textilia.