TOP

Paulien Broekman van De Rode Winkel is een echte verzamelaar. ‘Het is de kick van een reeks compleet maken’

Wie is Pauline Broekman, mede-eigenaar van De Rode Winkel in Utrecht? Wat maakt haar gelukkig, wat verzamelt ze allemaal en wat is haar verborgen talent? Je leest het in dit persoonlijke interview.

credit portretbeeld: privé

Van welk beroep droomde je als kind?

“Ik wilde modeontwerpster worden, maar na één jaar AMFI Design & Styling was die droom al uit elkaar gespat. Ik denk te veel na over een verdienmodel en wie stukken willen hebben. Geen wonder: ik kom uit een echt ondernemersgezin.”

Heb je een verborgen talent?

“Ik kan best wel goed koken. Je maakt me gelukkig met een tafel vol eten en mensen om voor te zorgen. Het liefst kook ik Aziatisch – ik volg graag kookcursussen in Thailand en Indonesië – en doe dit vooral op gevoel. Voor mijn rode currysoep met kip, cashewnoten en witte kool kan ik mijn man René (Strolenberg, ondernemer, red.) ’s nachts voor wakker maken.”

Je favoriete jeans?

“My all-time favoriet blijft de Levi’s 501. Die is altijd steady, maar ik vind de vintage modellen en kontzakken van vroeger mooier dan de nieuwe.”

Op je Spotify-playlist?

“Ik draai vooral René’s lijstjes, zoals Finch Cafe Amsterdam. In de auto luister ik meestal Radio 1 of BNR, ik word daar rustig van.”

Ben je een verzamelaar?

“De kick van het zoeken en een reeks compleet maken vind ik heel leuk. Het verzamelen van art toys, Funko Pops en vazen is een gezamenlijke passie met René. Verder ben ik fan van Wandler-tassen. Ik vind het zo knap wat Elza Wandler met kleur en vorm doet. Ik heb zo’n zeven, acht modellen. Van roze, lichtblauw en bruin tot metallic en transparant.”

Lijk je op je ouders?

“Hoe ouder ik word, hoe meer ik op ze lijk. Met name op mijn moeder, zij is de stille kracht in het bedrijf door het team te ondersteunen. Ik kom er nu steeds meer achter dat ik ook veel liever anderen faciliteer dan dat ik op de voorgrond treed.”

Favoriete winkel?

“Betsies Kookwinkel in Utrecht. Daar word ik toch hebberiger dan in een hele mooie winkel vol Issey Miyake-items. Ik kan er uren spenderen en dan helemaal gelukkig thuiskomen met een raspje waarmee je komkommers in leuke vormen kunt snijden.”

Dierbaar accessoire?

“Mijn Wandlers en mijn Rolex Oyster Perpetual met lichtblauwe wijzerplaat, waar René mij mee ten huwelijk heeft gevraagd. Ik was al een tijdje op zoek naar dit model en toen ik deze in Maastricht zag, was ik meteen verkocht.”

Nooit wegdoen?

“Bruintje, mijn teddybeer. Die heb ik voor mijn geboorte cadeau gekregen van het meidenteam van De Rode Winkel in Nieuwegein. Hij is nog steeds heel mooi en mijn zoon Dré heeft hem soms ook bij zich. Spullen komen en gaan, maar Bruintje blijft mijn hele leven bij me.”

Je favoriete film?

“‘Coco’. Een van de beste recente Disneyfilms. Deze kan ik blijven kijken. Ik vind de gedachte heel mooi en geruststellend dat zolang je aan overledenen blijft denken, ze niet weg zijn. De filmmuziek is ook erg leuk.”

Koffie of thee?

“Koffie. Als kind mocht ik al espresso’s zetten, dus ik heb al vroeg koffie leren drinken. Een flat white is favoriet. Ik drink er wel vijf op een dag. Tijdens mijn zwangerschap moest ik echt afkicken.”

Je beste eigenschap?

“Ik ben niet zo snel ergens door geshockeerd en weet eigenlijk altijd wel ergens een positieve draai aan te geven.”

En je slechtste?

“Ik ben echt superchaotisch. Ik raak alles kwijt en sommige mensen bellen eerder René omdat hij beter bereikbaar is.”

Heb je een guilty pleasure?

“Zoveel. Van Andre Hazes-muziek tot een frikandel speciaal. Ik kan erg genieten van fancy en goed gemaakt eten tot een quarter pounder.”

Waar geef je graag geld aan uit?

“Aan vakanties en eten. Ik kan echt een heel jaar geen weekendjes weg plannen om echt luxe op vakantie te gaan. Zo hebben we in Thailand huizen gehuurd waarin er makkelijk nog vijf mensen bij konden.”

Waar kun je jou voor wakker maken?

“Voor truffelpasta. In Rome heb ik dit een keer zo lekker gegeten, dat ik nog altijd op zoek naar een vergelijkbare culinaire ervaring.”

Beste keuze ooit?

“Trouwen met mijn man René, het is nooit saai met hem. Sinds onze ontmoeting bij G-Star is hij mijn maatje. Hij blijft me steeds weer inspireren met te gekke initiatieven. Samen runnen we nu ook Ao Bar in Amsterdam. Als we hier op zaterdag samen staan is het zo gezellig, dat de dag voorbijvliegt. Ik voel me heel dankbaar voor de vrijheid die mijn familie en het team van De Rode Winkel me geeft om bij beide bedrijven betrokken te zijn. De Rode Winkel is een geoliede machine, dus ik kan heel goed mijn tijd verdelen.”  

Dit artikel verscheen eerder in Textilia magazine.