TOP

Met deze 6 tips heb jij heerlijk schoon beddengoed

Slapen doe je natuurlijk dagelijks, maar je bed verschonen niet. Dit terwijl je lichaam zich ‘s nachts voortdurend reinigt en dus veel afvalstoffen uitstoot. Nu hoef je niet elke dag een nieuw laken te pakken, maar is het wel belangrijk om je beddengoed in het algemeen goed schoon te houden. Wij geven tips voor hoe je dit op de beste manier kunt doen.

Tip 1. Verschoon je beddengoed wekelijks

Zo hou je je bed zo schoon mogelijk. Was de lakens binnenstebuiten op 60 graden, zodat alle bacteriën worden gedood. Gebruik liever geen wasverzachter, dit kan er namelijk voor zorgen dat je beddengoed minder goed vocht op kan nemen.

Haal je was meteen uit de machine als het klaar is. Zo voorkom je dat het kreukt. Hang het daarbij gelijk goed uit of stop het in de droger. Zet de droger op een lage stand, zodat je beddengoed niet krimpt. 

Tip 2. Stop je kussen in de vriezer 

Deze tip klinkt misschien een beetje gek, maar ook je hoofdkussen moet natuurlijk worden schoongemaakt. Gelukkig hoeft dit slechts twee keer per jaar. Doordat je het kussen in de vriezer legt, worden bacteriën en huisstofmijten gedood. Voordat je dit doet, laat je hem eerst even stomen als de wasvoorschriften op het label dit voorschrijven. Keer het kussen tijdens het drogen regelmatig om en schud het op. Zo wordt hij niet muf. 

Tip 3. Draai je matras regelmatig om

Op deze manier kan het matras luchten en komen er geen ligkuilen in je bed. Om vocht en vieze luchtjes uit het matras te halen, strooi je een beetje soda hierop en laat je dit zo’n vier uur intrekken. Verwijder dit met de stofzuiger.

Tip 4. Was je molton/matrasbeschermer eens per maand

Afvalstoffen komen namelijk ook hierin terecht. In de zomer kun je dit vaker doen, omdat je dan over het algemeen meer zweet. Was het molton/matrasbeschermer op 40 of 60 graden.

Tip 5. Vergeet je dekbed niet

Je dekbed hoeft veel minder vaak gewassen te worden dan je andere beddengoed. Het zit namelijk in een dekbedovertrek en wordt daardoor niet zo snel vies. Toch is het aan te raden om je dekbed eens in het halfjaar op 60 graden te wassen. Vouw hem netjes op voor je hem in de wasmachine doet. Zo wordt hij weer lekker fris. Stop je dekbed in de droger met tennisballen. Dit voorkomt dat het kreukt en vermindert statische elektriciteit in de droger. 

Controleer wel van tevoren of je je dekbed kunt wassen. Zo niet, laat hem dan stomen.

Tip 6. Zorg voor een goede ventilatie in de slaapkamer

Hierdoor voorkom je dat bacteriën en huisstofmijt in de kamer achterblijven. Sla je dekbed als je opstaat over het voeteneinde open of hangt het uit het raam, zodat de warmte en het vocht eruit trekken. Laat het raam zoveel mogelijk openstaan. Hierdoor blijft je beddengoed beter schoon en slaap je een stuk beter. 


Beddengoed gaat een aantal jaren mee, maar is op een gegeven moment toch aan vervanging toe, vooral je dekbedovertrek. Ben jij toe aan een nieuwe? Kijk hier voor de leukste dekbedovertrekken.