TOP

Retailers willen massaal lagere huren *

V&D, Miss Etam maar ook veel kleine zelfstandige retailers snakken naar lagere huurprijzen. Moeten vastgoedeigenaren hun verlies nemen?

V&D heeft op korte termijn geld nodig. En dus doet het een beroep op de verhuurders van de winkelpanden. In een brief vraagt het om een opschorting van de huur voor vier maanden en een structurele huurverlaging van zeven procent. Ook Miss Etam, twee honderd filialen en eveneens in slecht weer verkerend, wil nu ook minder betalen.

Het is een bekend verschijnsel aan het worden in retailland: omzetten blijven afnemen en de huren zijn gelijk gebleven dus willen retailers minder huur betalen. Maar daar zijn vastgoedbedrijven het niet altijd mee eens.

Dwang

Jos van de Mortel, directeur van Metroprop in Amsterdam, kreeg ook de brief van V&D. “”Ze betalen al de laagste huren in de retailmarkt. Nog minder huur en wij schieten qua waardeontwikkeling door de loan-to-value grens van honderd procent. Dat kan gewoon niet”, zegt hij tegenover Vastgoedjournaal.  

Vragen mag natuurlijk, maar de vastgoedbedrijven dwingen tot een huurverlaging kan juridisch niet. Bij een doorstart na faillissement kunnen wel nieuwe huurprijzen worden afgesproken.  Maar vastgoedinformatiebureau Strabo acht die kans klein.

Verlaging zeldzaam

In het Vastgoedjournaal zeggen zij dat met name de V&D panden in de grote steden zo weer verhuurd zullen zijn. ”Er staan vele internationale retailers te trappelen om de Nederlandse markt te betreden.” 

Huurverlagingen komen weinig voor. Uit onderzoek van brancheorganisatie Inretail dat huurkosten in de periode 2009 – 2013 in zeven procent van de gevallen is verlaagd. De meeste ondernemers zagen een toename van 10,5 procent van de omzet naar 12 procent van de omzet.

Jildau Schuilenburg, secretaris vestigingszaken bij Detailhandel Nederland, zegt in Schoenvisie 1 (verschenen op 16 januari 2015) dat huren eigenlijk structureel naar een lager niveau moeten, al is daar een cultuuromslag in de vastgoed voor nodig. “Vastgoedeigenaren moeten hun verlies nemen.”

Volgens Laurens Miserus, beleidsmedewerker van Vastgoed Belang, de belangenbehartiger van particulieren in vastgoed, zijn de huurprijzen de afgelopen jaren al fiks bijgesteld met 20 tot 30 procent. In Schoenvisie zegt hij: “Op een gegeven moment is de grens bereikt. Het is heel reëel om het in de onderhandelingen ook te hebben over mogelijkheden tot omzetverhoging. Hoe krijg je bijvoorbeeld weer loop in de straat?”

Nieuwe huurmodellen

Toch adviseert ANWR-Garant, de grootste inkoop- en marketingorganisatie voor de schoenenbranche het gesprek met de verhuurder gewoon aan te gaan. “Nu willen veel verhuurders de prijzen niet verlagen omdat hun pand dan minder waard wordt maar er zijn zeker deals gesloten. Denk aan een korting op de huur voor een periode van drie jaar”, zegt Marieke van Aaken van de ANWR. 

Dat er iets moet veranderen op het gebied van winkelhuren, blijkt ook uit een brief die vastgoedpartijen vorig jaar augustus aan minister Kamp van Economische Zaken hebben geschreven. Zo pleiten hierin voor een vernieuwing van het huurrecht voor winkelruimtes zodat start ups makkelijker een plek kunnen krijgen. Er moeten nieuwe huurmodellen komen die voldoen aan de wensen van de winkelier en de vastgoedeigenaar waardoor het volledige winkelgebied er profijt van heeft:  

Onlangs schreef Textilia al over nieuwe huurmethodes, zoals de passantenhuur waarbij de huurprijs wordt bepaald op basis van de potentieel te realiseren omzet.