TOP

Huurkorting afdwingen nu gemakkelijker dan in maart

De lockdown maakt het voor winkeliers makkelijker om huurkorting af te dwingen, zeggen in huurrecht gespecialiseerde advocaten tegen het FD. Door de gedwongen sluitingen is eerder sprake van een onvoorziene omstandigheid, een juridisch haakje waarmee veel rechters eerder al huurverlaging verleenden.

Het zal voor retailers die hun winkel deze week verplicht op slot moesten doen iets makkelijker zijn om huurverlaging af te dwingen via de rechter. Anders dan in de intelligente lockdown waarin in winkels niet verplicht waren te sluiten, kan die gedwongen sluiting door de overheid van nu de positie van huurders in de rechtszaal versterken. Dat zeggen advocaten die zijn gespecialiseerd in huurrecht tegen het Financieele Dagblad. “Hoe ingrijpender de maatregel door de overheid, hoe minder een winkelier kan doen om zich er tegen te wapenen. Dat neemt de rechter wel mee in zijn oordeel”, zegt advocaat Jan Eerbeek van BVD Advocaten. Zijn collega Arnout Scholten van CMS beaamt de de nieuwe maatregelen huurders ‘extra juridische munitie’ opleveren.

Pijn gelijk verdelen

Sinds de eerste lockdown voeren winkeliers en vastgoedeigenaren uitvoerige onderhandelingen over huurverlagingen. In veel gevallen komen ze daar uit. Huurders kregen bijvoorbeeld uitstel van betaling in ruil voor een verlenging van het huurcontract. Sommige ondernemers probeerden via de rechtbank huurkortingen af te dwingen. Dat lukt soms, maar niet altijd. De rechter luistert ook naar de verhuurder, die immers ook weinig kan doen aan de coronacrisis. Scholten: “Je ziet dat de pijn in veel gevallen gelijk verdeeld wordt.”

Credit beeld: Pexels-Rechtenvrij-CC0