TOP

‘Forse huurverhoging voor winkeliers nadert’

Winkeliers kunnen de komende periode te maken krijgen met fors hogere huurprijzen, waarschuwt vastgoedadviseur Colliers, gezien die gekoppeld zijn aan de – op dit moment torenhoge - inflatie. Hoewel wettelijk toegestaan is dat na twee jaar corona niet te rechtvaardigen, stelt de Raad Nederlandse Detailhandel, die vastgoedeigenaren oproept de huren dit jaar helemaal niet te verhogen.

Foto: Textilia

Verhuurders mogen de huurprijs van een winkelpand in Nederland jaarlijks contractueel verhogen met een percentage dat is gekoppeld aan de consumentenprijsindex (CPI). En nu de prijzen door de oorlog in Oekraïne momenteel tot recordhoogtes stijgen (in maart was de inflatie 9,7 procent, het hoogste niveau in jaren) kan dat volgens vastgoedadviseur Colliers de komende tijd tot fikse huurverhogingen voor winkeliers leiden. “Vaak van 6 procent of meer”, zegt chief economist en head of research Madeline Buijs van Colliers tegen BNR.

‘Bijna niet te doen’

De uiteindelijke verhoging zal per individueel geval verschillen, verwacht Buijs, afhankelijk van in hoeverre verhuurders ondernemers tegemoet willen komen. “Zeker kleding- en schoenenretailers hebben het al heel lastig gehad. Als je daar nog een flinke huurverhoging overheen krijgt, is dat voor veel winkeliers bijna niet te doen.”

Niet verhogen

Dat onderschrijft de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), die verhuurders oproept om de huurprijzen van winkelvastgoed dit jaar überhaupt niet te verhogen. Volgens de brancheorganisatie is zo’n stijging niet te rechtvaardigen. “Allereerst omdat de financiële positie van winkeliers door de coronacrisis sterk is verzwakt. Veel retailers hebben zich noodgedwongen in de schulden gestoken, die ze vanaf oktober dit jaar met rente moeten gaan terugbetalen. Voor veel winkeliers geldt dat zij hierdoor onvoldoende financiële ruimte hebben om een sterke huurprijsstijging te betalen.”

Huurverlaging passender

De RND tekent daarbij aan dat de transactieprijzen van commercieel vastgoed (o.a. winkels) in 2021 zijn toegenomen, waardoor de financiële positie van vastgoed- en pensioenfondsen is versterkt zonder dat winkeliers in die waardestijging meedelen. “Voor hen is het aantal passanten vele malen belangrijker en dat is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis.” Zo beredeneerd zou een huurprijsverlaging op dit moment eerder op zijn plaats zijn, vindt RND. “In elk geval is het redelijker als iedereen in de keten terughoudend is met prijsverhogingen en een deel van de kostenstijging dit jaar eerst voor eigen rekening neemt. Dus ook de winkelvastgoedpartijen.”