TOP

Proefproces om inbraakfilmpjes op internet

Mag je als retailer nou wel of mag je nou geen filmpjes van een inbraak online zetten? Op die vraag wil Rob Oude Breuil antwoord van een rechter. Daarom wil de Enschedese advocaat een rechtzaak aanspannen.

Dat schrijft De Telegraaf. Oude Breuil verstuurt vrijdag 12 augustus een brief aan het CBP met een verzoek om mee te werken aan zo’n rechtszaak.

Begin augustus laaide de discussie over het plaatsen van filmpjes op toen CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm in een interview in het AD meldde dat Justitie bezig is met een wet die het op internet plaatsen van beelden van criminelen verbiedt. Boetes konden wel eens oplopen tot 25.000, aldus Kohnstamm.

Kansloos

De Tweede Kamer zei niets te zien in het plan. ‘De omgekeerde wereld’, ‘kansloos’, ‘totaal ridicuul’ en een ‘volstrekt verkeerd signaal’ zijn termen die genoemd werden door kamerleden.

Staatsecretaris Fred Teeven heeft inmiddels aan de Tweede Kamer gemeld dat niet iedereen die filmpjes plaatst van een inbraak, ook daadwerkelijk een boete krijgt.

Overigens vloeit het wetsvoorstel voort uit het regeerakkoord van VVD en CDA, met steun van gedoogpartner PVV, waarin is ingezet op een betere bescherming van privacy van de burgers.

Identiteit

Voorlopig kunnen mensen die het slachtoffer zijn geworden van diefstal of een overval dus nog gewoon foto’s en filmpjes van de verdachte op internet plaatsen, bijvoorbeeld in de hoop op tips over de identiteit van de dief.

Proefproces

Een proefproces is een proces of rechtszaak waarin de werking in de wettelijke mogelijkheden op een bepaalde vlak worden onderzocht (beproefd).