TOP

Pierre Cardin showt voor het eerst sinds 1996

De 91-jarige Franse ontwerper Pierre Cardin is het ontwerpen nog niet verleerd. Dinsdagavond toonde hij voor het eerst sinds 1996 weer een nieuwe collectie, in zijn eigen restaurant Maxim’s in Parijs.

Pierre Cardin vermeed bewust de officiële data voor de haute couture-week: “Ik show al zestig jaar mijn collecties, maar nu wil ik op mezelf staan en zelf kiezen wanneer de show plaatsvindt”, zei hij tegen Women’s Wear Daily. “Ik ben hier thuis. Ik kan beslissen wat ik wil. Ik ben vrij, ik ben van niemand afhankelijk.” 

Modern

De ontwerper toonde ontwerpen voor vrouwen als mannen. Hij trapte af met vrouwen in broekpakken met smokingjassen, voornamelijk met lakleren details.

“Dit is een moderne collectie; niets zit te strak in de taille, geen knopen en lastige details. Het is vrijheid”, zo lichtte Cardin na de show toe.

Franse mode-industrie

Ook zei hij te hopen dat zijn creaties zouden helpen bij het ondersteunen van de lokale mode-industrie op een moment dat de Franse economie stagneert: “Als je jurken maakt op dit niveau, worden ze alleen gekocht door rijke vrouwen. We moeten ervoor zorgen dat er meer rijke mensen komen om hun geld uit te geven. We hebben mensen nodig die het leven maken – dat is de boodschap.”