TOP

Petitie vakbonden: laat de zondag met rust!

De officiële lancering is eigenlijk op 13 oktober, maar winkeliers, winkelpersoneel en klanten kunnen vanaf vandaag al een petitie op www.winkelrust.nl tekenen om een einde te maken aan het misbruik van de koopzondag.

Winkelrust.nl is een initiatief van de vakorganisaties CNV, FNV, RMU en GMV tegen het misbruik van de Winkeltijdenwet. De vakorganisaties zijn het zat dat allerlei plaatsen als toeristisch gebied worden aangemerkt, terwijl er vrijwel geen toeristen komen. Bovendien vinden ze dat er op deze manier geen rekening wordt gehouden met de kleine ondernemer.

 

Om hun petitie te ondersteunen komen de organisaties met een aantal argumenten:

– Economisch argument: De consument kan zijn euro’s maar eenmaal uitgeven, door winkelrust geven klanten minder euro’s uit, maar wordt er op andere dagen meer verkocht. Winkels behouden vrijwel een gelijke omzet. Dit is bewezen in een onderzoek van CPB.
– Sociaal argument: Keuze vrijheid is een wassenneus. Voor winkelpersoneel en kleine winkeliers is er nu geen andere keuze dan de zogenaamde ‘vrijwillige’ verplichting om te gaan werken.
– Principieel argument: Dankzij winkelrust kan de zondag de speciale dag blijven die het is voor veel mensen. Een dag van rust, reflectie en bezinning. Een dag die anders is dan alle anderen. Winkelrust beantwoord aan de bijbelse notitie dat er zes dagen gewerkt wordt en dat de zondag een rustdag is.
– Maatschappelijk argument: Winkelrust gaat gepaard met goede cao-afspraken over zeggenschap van werknemers over hun arbeidstijden, extra beloning voor weekendwerk, eerlijke arbeidsvoorwaarden en een goede rechtspositie van flexibel personeel.

Tot het einde van de maand kan de petitie ondertekend worden. Tijdens het debat van de over de Winkeltijdenwet wordt de petitie aan de Tweede kamer aangeboden.

Detailhandel Nederland pleit er juist voor dat gemeenten samen met winkeliers bepalen of en hoeveel koopzondagen er in een gemeente zijn. De toerismebepaling moet worden geschrapt, omdat ook de eigen burgers op de zondag boodschappen moeten kunnen doen.