TOP

GfK-halfjaarcijfers zomer 2009: kindermode plust

Wat hebben inwoners per regio het afgelopen half jaar (februari-juli 2009) besteed aan kleding? Uit de regiocijfers van GfK Panelservices Benelux, exclusief uitgevoerd voor Bengels en Textilia, blijkt dat de inwoners van de drie grote steden het geld liever in de portemonnee hielden. Aan kindermode werd echter 4% meer besteed.

In het afgelopen half jaar zijn de totale bestedingen in Nederland met 3% licht gedaald ten opzichte van februari tot juli 2008. Alleen kindermode wist een kleine plus te halen van 4%. Gemiddeld gaf de Nederlander het afgelopen half jaar €425,44 uit. Dit is op een cent na evenveel als in het winterseizoen (augustus 2008-januari 2009, €425,43).

Grote steden
Inwoners van de drie grote steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) plus agglomeraties hebben de afgelopen zomer 6% minder besteed dan dezelfde periode een jaar geleden. In tegenstelling tot de rest van Nederland werd hier ook bezuinigd op kinderkleding (-7%). De inwoners van de drie grote steden gaven gemiddeld €380,67 uit aan kleding.

Rest West
In de regio Rest West (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht min de drie grote steden) gaf de consument bijna hetzelfde uit als in dezelfde periode vorig jaar (-1%) en dit komt vooral door een toename van 7% in de bestedingen aan kinderkleding. De inwoners van district Rest West besteedden gemiddeld €431,88 aan kleding.

Noord
In het district Noord (Friesland, Groningen en Drenthe) namen de bestedingen aan kindermode met 1% toe. De noordelijke inwoners gaven gemiddeld €418,60 uit aan kleding.

Oost
De bestedingen aan mode liepen in de regio Oost (Overijssel, Gelderland en Flevoland) met 4% terug. Alleen aan kindermode werd nog goed geld uitgegeven: een plus van 8%. In het oosten gaven de inwoners gemiddeld €426,32 uit aan mode.

Zuid
Hoewel de totale bestedingen aan kleding in het Zuiden licht daalden, werd er op kinderkleding in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg niet bezuinigd. Dit segment noteerde een plus van 4%. De bewoners van het district Zuid gaven gemiddeld €446,79