TOP

Oud-directeur De Skihut de cel in, productieproblemen bij Nike en Adidas, modehuis Armani herstelt na pandemie

Het gaat weer beter met het Italiaanse modehuis Armani, corona zorgt voor productieproblemen in Zuidoost-Azië en Petra S, oud-directrice van De Skihut, is veroordeeld tot 12 maanden cel. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van 26 juli.

Productieproblemen bij Nike en Adidas door sluiting fabrieken

Een aantal grote schoenen- en kledingmerken zoals Nike en Adidas ondervinden productieproblemen door het sluiten van fabrieken in Zuidoost-Azië. Een aantal bedrijven dat producten maakt voor deze merken, zegt dat de autoriteiten fabrieken dichtgooien om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat meldt Nu.nl vandaag. Door de vertragingen kan de kledingproductie voor de komende feestdagen in zowel de Verenigde Staten als in Europa in gevaar komen. Schoenen en kleding zouden niet op tijd in de winkels hangen voor Thanksgiving: in de Verenigde Staten de dag waarop traditioneel het startschot wordt gegeven voor het winkelseizoen rondom de feestdagen. Kenners denken dat de situatie eerst zal verslechteren voordat het weer beter wordt. Zo zullen in Azië door het trage tempo waarin wordt gevaccineerd nog meer fabrieken sluiten en problemen ontstaan met personeel. Dit zal in andere sectoren weer voor andere problemen zorgen. Deze kenners maken zich met name zorgen om de opmars van de deltavariant van het coronavirus, die in de regio snel om zich heen grijpt.

Oud-directrice De Skihut twaalf maanden de cel in voor belastingfraude

Petra S., oud-directrice van de wintersportmodeketen met vestigingen in Den Haag en Oosterbeek, moet twaalf maanden de cel in vanwege btw-fraude. Dat is een stuk minder dan de 32 maanden die de officier van justitie tegen haar had geëist. Dat meldt Quote vandaag. Petra S. is wel vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie en van witwassen. Een fraude-onderzoek van het Openbaar Ministerie in 2017 was aanleiding voor de strafzaak. Petra S. stond daarin uiteindelijk met drie andere verdachten terecht: haar persoonlijke vennootschap, hoofd financiën Sander van N. en bedrijfsaccountant Peter S. De Belastingdienst meende dat de toen nog vijf verdachten in de periode 2013-2016 te weinig omzetbelasting betaalden en de fiscus voor 850.000 euro tilden. Volgens het OM zou dat allemaal in georganiseerd verband zijn gegaan, met Petra S. als het brein achter de plannen. Dit was de reden dat aanklager sprak van deelname aan een criminele organisatie. Ook zou er sprake zijn van witwassen door het uitkeren van buitensporige managementfeesten en onzakelijke uitkeringen aan de familie van S. In haar toelichting zegt S. tegen Quote: “Van die foutieve aangiftes, ja, dat heb ik bekend. Ik wist dat ik daarvoor straf zou krijgen. Maar deze straf is wel heel hoog.” Volgens S is het bedrag (1,1 miljoen euro) waarvoor de fiscus is benadeeld ruimschoots terugbetaald. S. is van plan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Armani herstelt na pandemie, verkoopgeruchten groeien

Na een zeer lastig 2020 door corona, gaat het weer beter met het Italiaanse modehuis, aldus Retaildetail. De totale omzet van Armani steeg in de eerste helft van 2021 met 34 procent, vooral dankzij de activiteiten in de Verenigde Staten en China. De inkomsten uit direct geëxploiteerde retailkanalen, dus exclusief wholesale en licenties, groeiden met 59 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf hoopt volgend jaar weer op het niveau van voor de pandemie te zitten. Vorig jaar daalde de omzet van de luxegroep met zowat een kwart tot 1,6 miljard euro. Bovendien was er een operationeel verlies (ebit) van 29 miljoen euro. Voor dit jaar verwacht Armani een veel betere rentabiliteit, al geeft het bedrijf geen verdere financiële details. Speculaties over mogelijke opvolgingsplannen bij Armani zijn de laatste tijd weer toegenomen, vooral nadat de 87-jarige ontwerper zei dat hij een samenwerking met een ander Italiaans bedrijf niet uitsloot.

Dr. Martens lanceert herenschoen met JJJJound

Schoenen- en accessoiremerk Dr. Martens heeft in samenwerking met de Canadese ontwerpstudio JJJJound een herenschoen in bruin en zwart ontwikkeld. De leren schoen is met de hand gemaakt en voorzien van de bekende gele Dr. Martens-stiksels. De zwarte Wyoming schoen staat op een smoke V18-buitenzool, de bruine Crazy Horse stijl op een trans V18-buitenzool. De twee silhouetten zijn afgewerkt met een JJJJound ingenaaid lipje, een set blinde oogjes, een dubbele sokvoering en zijn voorzien van secundaire bruine en gele Tetoron-veters. JJJound is opgericht door Justin R. Saunders en is in het verleden vaker samenwerkingen aangegaan met schoenenmerken, onder andere met Reebok en New Balance. De collectie is vanaf 31 juli verkrijgbaar bij geselecteerde winkels en via de webshop van Dr. Martens.

Credits: Dr. Martens x JJJJound