TOP

Oproep van modemerk: ‘Uitverkoop pas vanaf 1 juli’

Nu de winkelstraten leeg blijven, klinkt de roep vanuit de modebranche om een eenmalige gereguleerde uitverkoop deze zomer. Karin Vink en Annemiek Buijs van vrouwenmodemerk Femmes du Sud nemen zelf het heft in handen. “Het is een maatregel die de overheid geen geld kost, maar die wel veel effect kan hebben.”

Nu de winkels vol hangen met de nieuwe collectie blijven de klanten door de coronacrisis massaal weg. “Wat echt zou helpen, is dat de datum waarop de uitverkoop start op 1 juli wordt gezet. Dat de kleine retailers niet het risico lopen dat de grote winkelketens online en straks ook weer offline de sale nog vroeger gaan starten om enigszins het geleden verlies te compenseren”, schrijft Karin Vink, die samen met Annemiek Buijs vrouwenmodemerk Femmes du Sud leidt, in een oproep op onder andere Linkedin.

“In België is de verplichte start van de sale al heel lang door overheid vastgesteld. Kunnen we dit in Nederland ook niet (tijdelijk) regelen? Dat de retailers nog alle tijd hebben om hun met veel liefde samengestelde collecties te kunnen verkopen, wanneer het ‘gewone’ leven straks weer op gang komt.”

Waarom juist deze oproep om een gereguleerde uitverkoop?

Karin Vink: “Ik denk dat deze maatregel de retailer heel veel stress kan besparen. De stress is niet alleen dat er momenteel niet veel klanten komen terwijl de winkel vol hangt. De angst is vooral dat als straks alles weer normaal wordt de uitverkoop alweer begint. Een doorverkoop van zeventig procent voor de uitverkoop gaan we dan niet meer redden. Maar als je nu bij wet verplicht dat de uitverkoop niet voor 1 juli mag beginnen, al is het maar via een tijdelijke verordening, wordt de periode om de collectie voor de volle prijs te verkopen langer. Deze maatregel is vrij simpel en kost de overheid geen geld. Een tijdelijke verordening zal heel veel rust geven. Via mijn oproep ben ik op zoek naar mensen die me met de juiste mensen in de politiek in contact kunnen brengen. Ik heb veel reacties gekregen, ook van MKB Nederland en VNO-NCW. Ik heb nu contact met VVD-kamerlid Thierry Aartsen.”

Wat doen jullie verder om klanten te ondersteunen in deze tijden?

“We adviseren onze klanten actief over mogelijkheden om toch omzet te behalen. Bijvoorbeeld via social media zodat je online kunt verkopen zonder webshop. Via Linktree kun je bijvoorbeeld Whatsapp koppelen aan je Instagram -of Facebook-account. Zo kun online verkopen en de betaling regelen via een betaalverzoek. Misschien kun je de bestellingen per fiets of scooter afleveren bij klanten die in de buurt wonen. We appen onze klanten heel actief met uitleg hoe het moet en ik heb al de nodige ondernemers geholpen om het op te zetten.”

Hoe kijk je tegen de situatie aan?

“Ik denk dat het goed is om creatief te blijven ondernemen en niet in de ellende te blijven hangen. Het is rustig in de straten en kleding kopen is nu eenmaal minder urgent. Maar iedereen zit thuis, dus er is ook behoefte aan het nodige vermaak. Dus daar kun je best wat ideeën voor verzinnen. Een klant moest de geplande modeshow dit weekend annuleren, maar heeft de show online gezet en verkoopt zo de collectie.”

Hoe raakt het coronavirus jullie nog meer?

“We hebben de verkoop van de wintercollectie net afgerond en de laatste levering voor voorjaar-zomer achter de rug. Onze grootste zorg is dat de retailers weinig verkopen en dus de rekeningen niet kunnen betalen. Deze crisis treft de hele keten. We produceren in verschillende landen in Europa en we krijgen nu al berichten van fabrikanten dat de productie van de najaar-wintercollectie enkele weken vertraging oploopt door de corona-uitbraak. Maar dat is nog wel te overzien. Iets latere leveringen zijn misschien wel beter voor de seizoenscyclus.”

LEES HIER MEER OVER HET CORONAVIRUS EN DE MODERETAIL