TOP

Opnieuw goed jaar voor De Bijenkorf, topman Inditex draagt nieuwe ceo voor en nieuwe samenwerking H&M


De Bijenkorf heeft zijn omzet en winst over 2018 opnieuw zien stijgen. Verder: Giambattista Valli werkt samen met H&M, de bestuursvoorzitter Inditex draagt een nieuwe ceo voor en de genomineerde modeontwerpers voor de Dutch Design Awards zijn bekend. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag 24 mei.

De Bijenkorf ziet omzet en winst in 2018 stijgen

De Bijenkorf heeft zijn omzet over 2018 met 7,1 procent zien groeien. Daarmee presteert het modebedrijf beter dan de markt, wordt in een persbericht benadrukt. De totale non-food retail pluste in dezelfde periode met 1,7 procent (CBS). Zowel de fysieke winkels als webshop van De Bijenkorf droegen bij aan de omzetgroei, met respectievelijk 1 procent en 33 procent. De winkelomzet groeide afgelopen jaar slechts beperkt omdat een deel van de verkoopvloer wegens verbouwingen niet in gebruik was. Verder is de operationele winst voor afschrijvingen in 2018 met 6,9 procent gestegen van €38,7 miljoen naar €41,3 miljoen.

In 2013 zette De Bijenkorf de nieuwe ‘premium experience’ strategie in: investeren in merken, service en winkelbeleving. In lijn met die strategie zijn er in 2018 verschillende grote projecten uitgevoerd. Zo werden in de Rotterdamse vestiging luxe merken als Louis Vuitton, Saint Laurent en Valentino geïntroduceerd en opende in Utrecht de compleet vernieuwde vrouwenmodeafdeling. Maastricht kreeg nieuwe afdelingen voor de segmenten cosmetica, vrouwenschoenen en lederwaren. In totaal werd er het afgelopen jaar voor €38,9 miljoen in de winkels en online geïnvesteerd. De cijfers bewijzen volgens ceo Giovanni Colauto dat de premiumstrategie werkt: de omzet stijgt al 6 jaar op rij.

Giambattista Valli werkt samen met H&M

H&M heeft voor de nieuwste designersamenwerking de handen ineengeslagen met Giambattista Valli. Dat werd gisteravond bekendgemaakt tijdens het Amfar Gala in Cannes. Een deel van de collectie er direct te bewonderen: onder meer model Kendall Jenner en influencer Chiara Ferragni droegen jurken uit de pre-drop ‘Giambattista Valli x H&M’-lijn. Deze items zijn vanaf 25 mei verkrijgbaar in 12 geselecteerde H&M-winkels wereldwijd en in Nederland via www.hm.com. De hoofdcollectie wordt op 7 november 2019 gelanceerd. De samenwerking is de eerste in zijn soort voor Valli, en ook zijn eerste stap in de mannenmode. Naast vrouwenkleding bevat de lijn ook items voor mannen.

“We vinden het geweldig om samen te werken met Giambattista Valli”, laat Ann-Sofie Johansson, creative advisor bij H&M, in een reactie weten. “Hij is de onbetwiste meester van de haute couture en weet als geen ander onvergetelijke silhouetten te creëren.” Ook Valli is enthousiast over de samenwerking. “H&M geeft mij de kans om mijn visie op stijl en schoonheid naar een breder publiek te brengen.”

Kendall Jenner Chiara Ferragni

Bestuursvoorzitter Inditex draagt nieuwe ceo voor

Pablo Isla, de bestuursvoorzitter van Inditex (o.a. Zara, Bershka en Pull&Bear) heeft Carlos Crespo aangewezen als nieuwe ceo van de modegroep. Zijn aanstelling wordt van kracht na goedkeuring door de Raad van Bestuur tijdens de jaarlijkse algemene vergadering in juli. Dat meldt Fashion Network. Crespo begon in 2001 bij Inditex als hoofd boekhouding op de financiële afdeling en is nu chief operating officer. Als coo leverde hij al een grote bijdrage aan de digitale transformatie en verduurzaming van het bedrijf. Na zijn aanstelling zal Crespo direct aan bestuursvoorzitter Isla rapporteren. Samen worden zij verantwoordelijk voor de algemene bedrijfsstrategie.

 Dutch Design Awards 2019: deze modeontwerpers zijn genomineerd

De genomineerden voor de Dutch Design Awards 2019 zijn bekend. In de categorie Fashion zijn de volgende ontwerpers genomineerd: Bonne Reijn van het merk Bonne voor ‘De Rrusie Suit’ (een minimalistisch en uniseks pak dat zeven dagen per week gedragen kan worden), Maison the Faux voor de collectie ‘Maison pour Maison’ en Ninamounah – die ook genomineerd is in de categorie ‘young designer’ – voor haar ‘Collection 004 Evolve Around Me’.

Een onafhankelijke commissie van designexperts nomineerde drie projecten in de volgende categorieën: Product, Habitat, Communication, Fashion, Design Research, Service & Systems, Best Commissioning en Young Designer. Hier vind je een overzicht van alle genomineerden. De winnaars worden op woensdag 12 juni bekendgemaakt. Het werk van alle genomineerden is te zien tijdens een overzichtstentoonstelling op de Dutch Design Fashion Week in Eindhoven (19 tot en met 27 oktober). Bezoekers kunnen dan ook stemmen op de publieksfavoriet.

Stadsbestuur voorzichtig enthousiast over mogelijke Den Haag Fashion Week

De kans dat Den Haag Fashion Week er komt, is een stuk dichterbij gekomen, schrijft Den Haag fm. Het stadbestuur heeft laten weten dat ‘een dergelijk mode-evenement zeker toegevoegde waarde heeft voor de stad’ na vragen van de lokale politieke partij Hart voor Den Haag / Groep de Mos. Den Haag als modestad is geen prioriteit voor het stadsbestuur, maar kan wel een mooi podium voor modetalent zijn. Als mogelijke locatie wordt het Museumkwartier geopperd. De gemeente wil in gesprek met initiatiefnemer en Haagse modeontwerper Allan Vos om de mogelijkheden verder te bespreken.

Beeld: H&M