TOP

Opening Amsterdam Fashion Week stelt teleur

Woensdagavond werd de AIFW traditioneel geopend met een soirée waarbij twee ontwerpers showden. De tweede lijn van Spijkers & Spijkers en de couture van Tony Cohen misten de wow-factor.

Vorig jaar zomer liet Iris van Herpen de bezoeker van de openingssoirée overdonderd achter. Het was conceptueel en het was kunstige mode. Nederlands design van het allerhoogste niveau. Ook werd toen SIS, de tweede lijn van Spijkers & Spijkers gelanceerd. De combinatie van Iris van Herpen en SIS werkt. De combinatie van Tony Cohen en SIS werkt niet.

Spijkers & Spijkers
Over de SIS-collectie ‘Bain du Soleil’, geïnspireerd door de eerste Nederlandse olympisch zwemkampioen Zus Braun, niets dan goeds. De zussen lieten opnieuw zien prima in staat te zijn hun handschift in een commerciële mal te gieten en hun techniek is subliem. Maar of je deze collectie wil laten zien als openingsshow is de grote vraag. Waarom is niet voor de eerste lijn van de tweeling gekozen, die wel in Londen wordt geshowd?

Tony Cohen
Tony Cohen, die een half jaar geleden nog een zeer chique collectie showde, stelde erg teleur. De nude tinten en romantische bloemenjurken met ruche opsmuk, konden niet voldoen aan de hoge verwachtingen die er zijn bij de openingssoirée. Was deze collectie later in de modeweek getoond, dan was het prima geweest. In plaats van overdonderd te worden, bleef de bezoeker achter met een licht katerig gevoel.

Black Tie
Ook het publiek bestond uit een allergaartje van BN’ers, modeprofessionals en consumenten. Want voor het eerst in de geschiedenis van de Fashion Week is het event toegankelijk gemaakt voor het publiek door kaartverkoop. Aan de dresscode ‘black tie’ gaf lang niet iedereen gehoor, wat een vreemde mix gaf van smoking en couturejurk naast spijkerbroek en gympies. Al met al een rommelige opening.