TOP

Openbaar vervoer minst populair bij moeders met jonge kinderen

Het openbaar vervoer is het minst populaire vervoersmiddel bij moeders met jonge kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 500 moeders door TrotseMoeders.nl en Kleine Dreumes.

Ruim 45 procent van de ondervraagden gaf aan nooit gebruik te maken van het openbaar vervoer. 40,3 procent neemt af en toe de bus, metro of trein. Slechts een kleine minderheid stapt vaak (2,9 procent) of regelmatig (10,9 procent) met hun kids in het openbaar vervoer. De fiets en auto genieten bij 96,3 procent van de moeders de voorkeur.

Vervoershulpmiddel
Uit het onderzoek blijkt verder dat vrijwel alle moeders de beschikking hebben over meerdere vervoershulpmiddelen, zoals een kinderwagen, buggy, draagdoek of draagsysteem. De kinderwagen is het populairste vervoershulpmiddel onder moeders. Op nummer twee staat de draagdoek, maar de ondervraagden gaven aan dat dit hulpmiddel dikwijls als warm en zwaar wordt ervaren en soms zelfs lichamelijke klachten tot gevolg geeft.

Klachten
Ondanks de lichamelijke klachten gaf 81 procent van de moeders aan dat ze hun kinderen wel op de heup blijven meedragen, zonder hulpmiddelen. Meer dan de helft van de moeders kampt hierdoor met pijn in de heupen, schouders of rug.

Onderzoek
TrotseMoeders.nl en Kleine Dreumes onderzochten het gebruik van vervoersmiddelen en vervoershulpmiddelen naar aanleiding van de herintroductie van de Hippychick heupdrager. De Hippychick heupdrager is een draagriem met een ingebouwd zitje. Ouders kunnen met deze heupdrager hun kind op een natuurlijke manier bij zich dragen op de heup. Het gewicht van het kindje wordt gelijkmatig verdeeld over de gehele heup en ontlast hierdoor armen, schouders en rug.

De Hippychick heupdrager kost € 49,95 en is onder meer verkrijgbaar via http://www.kleinedreumes.nl/.