TOP

MVO-Nederland lanceert handige MVO-Navigator

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Nederland (MVO) heeft een MVO-navigator ontwikkeld. Hiermee zijn alle keurmerken en richtlijnen over MVO in één oogopslag te zien.

Alleen voor de textielsector zijn er al achttien gedragscodes en programma’s betreft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Dat overvloedige aanbod maakt overzicht en keuzes in de aanpak lastig voor ondernemers die op kinderarbeid stuiten. Maar daar komt verandering in met de MVO-Navigator. Deze toont ondernemers per sector aan welke richtlijnen en gedragscodes van toepassing zijn. Wie zijn houten halffabricaten uit Indonesië haalt, klikt op ‘bosbouw en houtbewerking’, wie een camping wil beginnen in Tsjechië klikt op ‘toerisme, recreatie en horeca’ en krijgt een lijst met richtlijnen en codes die van toepassing zijn. Gebruikers kunnen ook selecteren op thema. Daarbij is gewerkt vanuit de OESO-richtlijnen. Denk dan aan richtlijnen voor mededinging, corruptiebestrijding of consumentenbelangen. Per thema komen de relevante codes en standaarden in beeld. Selecteren op sector én thema kan ook.

Over de Navigator
De Navigator is ontwikkeld door het Nationaal Contact Punt voor de OESO-richtlijnen (NCP) en MVO Nederland. Derek Wilson, projectmanager bij MVO Nederland: “De nieuwe Navigator is samen met de gebruikers ontwikkeld. In de eerste versie hadden we al richtlijnen, checklists en managementsystemen verzameld die ondernemers in hun bedrijf kunnen toepassen. Om bedrijven nog beter op weg te helpen met het invoeren van MVO-beleid, hebben we in deze nieuwe versie extra informatie opgenomen. Per gedragscode staat nu aangegeven wat die inhoudt, welke bedrijven meedoen en hoe de controle plaatsvindt. Ook zijn er nieuwe richtlijnen en gedragscodes toegevoegd. En hoe hoger de gedragscode in de lijst, hoe meer deze in lijn is met de OESO-richtlijnen.”