TOP

Dagnieuws: onderzoek over winkelmedewerkers en ontslag, Esprit nadert faillissement in Europa, meer winkels in 2024

In het nieuwsoverzicht van vandaag updaten we je over het belangrijkste fashion nieuws binnen de modebranche.

Beeld: Pexels

Onderzoek wijst uit: twee op de drie winkelmedewerkers overwegen ontslag te nemen

65 procent van de winkelmedewerkers overweegt om van baan te wisselen of hun baan op te zeggen. Dit blijkt uit een recent onderzoek (april 2024) van Quinyx, aanbieder van een AI-gedreven softwareoplossing voor personeelsplanning. De meest genoemde redenen zijn het gebrek aan doorgroeimogelijkheden en de wens voor een hoger salaris. Het percentage winkelmedewerkers dat een baanwissel overweegt is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Vorig jaar overwoog drie op de tien winkelmedewerkers (31 procent) nog om van baan te wisselen, zoals toen bleek het jaarlijkse onderzoek van Quinyx. Uit de resultaten van het onderzoek van dit jaar komen meer redenen naar voren waarom winkelmedewerkers overwegen om van baan te wisselen of hun baan op te zeggen. De belangrijkste drijfveren zijn:

  • De wens voor een hoger salaris (42 procent)
  • Het gebrek aan doorgroeimogelijkheden bij huidige werkgever (34 procent)
  • Het gevoel van onderwaardering door de werkgever (25 procent)
  • Een onprettige werkomgeving (13 procent)
  • Het gevoel van stress op het werk (13 procent).

 “Er zijn verbeteringen nodig in de retail sector met betrekking tot de waardering en het toekomstperspectief van medewerkers. Door het bieden van doorgroeimogelijkheden en goede communicatiemiddelen kunnen werkgevers de loyaliteit van winkelmedewerkers vergroten en hen langer aan zich binden”, aldus Erik Fjellborg, CEO bij Quinyx.

Esprit nadert faillissement in Europa 

Esprit, het kledingbedrijf dat al enige tijd in moeilijkheden verkeert, staat op het punt om faillissement aan te vragen voor zijn Europese activiteiten bij de rechtbank in Düsseldorf, laat het Duitse vakblad TextilWirtschaft weten. Volgens dit blad zal Esprit Europe woensdag faillissement aanvragen onder zelfbeheer. Hoewel de exacte gevolgen voor de internationale activiteiten nog niet bekend zijn, is de kans groot dat alle Europese activiteiten van het bedrijf worden getroffen, inclusief die in Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Scandinavië, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment is er weinig bekend over de situatie van Esprit in Nederland, maar de online winkel is nog steeds operationeel. Het faillissement zou ongeveer 1.500 banen in gevaar brengen. De werknemers zullen op woensdag worden geïnformeerd tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor in Ratingen, nabij Düsseldorf. Er wordt gesproken over een mogelijke overname. De webshops van Esprit zouden voorlopig open blijven, evenals de fysieke winkels. 

Meer winkels in 2024

Na een jarenlange daling zijn er afgelopen jaar juist winkels bijgekomen. Het aantal winkels in de Nederlandse winkelstraat steeg met zo’n 1.100, blijkt uit cijfers van het CBS. Op 1 januari 2024 waren er in ons land ruim 83.000 stenen winkels. Er zijn nog wel minder winkels dan vóór corona, maar de dalende trend lijkt tot stilstand gekomen. Nog altijd vormen kledingwinkels de grootste categorie winkels. Op 1 januari waren er daarvan bijna 13.500, 16% van het totaal.