TOP

Op trendsafari: Jan Agelink over zomertrends 2018

De locatie van Textilia’s Trendsafari - de RDM makerspace in Rotterdam - sloot perfect aan op de modetendensen voor zomer 2018. Dit seizoen draait namelijk alles om de maakbaarheid en het personaliseren van mode en design.

Dit keer neemt trendforecaster Jan Agelink, ook bekend als Jan Trendman, tijdens Textilia’s Trendsafari het publiek mee in de fascinerende wereld van ‘het maken’. De plek, RDM Makerspace bij het Innovation Dock in de Rotterdamse Stadshavens, waar professionals en hobbyisten verschillende zaken creëren, had niet beter gekozen kunnen worden.

Constructie en deconstructie

Centraal thema van de trendsessie is ID Industry, an industry of Influence & Desire. Het proces van het maken vinden we terug in de vormentaal van mode en design, vertelt Agelink. “Verbouwde basics, zichtbare constructie (bijvoorbeeld in workwear en in tailored items, red.) en deconstructie zijn belangrijke pijlers. De werktekeningen en patronen zijn onderdeel en zichtbaar in het eindproduct. De stijl wordt hierdoor grafisch en lineair en kan naast een clean, neutraal wit gevoel ook erg kleurrijk en cartoonesk zijn.”

trendsafari 3

Slow made

Er is verhoogde aandacht voor de manier waarop kleding, accessoires en andere designvoorwerpen worden gemaakt. Slow made fashion, vaak ambachtelijk en zeer doordacht gemaakt, is een van de voorbeelden die Agelink geeft. Maar ook van duurzame productie, zoals circulaire mode, en genderneutrale fashion verwacht hij nog veel. Een ander element is dat ontwerpers zoeken naar nieuwe vormen om kleding aan elkaar te maken, onder meer door middel van knopen of nieten. 

trendsafari 1

Bron: Jan Trendman

Experimenteren

Personaliseren is een ander belangrijk onderwerp waar zowel merken als retailers steeds vaker mee experimenteren. Agelink haalt webshops aan zoals Unmade.com, die consumenten de kans geven een gepersonaliseerd kledingstuk te kopen. Daarnaast komt multifunctionele mode in, die naar eigen inzicht van vorm kan veranderen. Denk aan shirts die ook als regenjas gedragen kunnen worden en andersom. Hybride vormen van kleding en accessoires staan in de zomer van 2018 sowieso in the picture, onder andere in de vorm van schoenen met sokken daar aan vast.

trendsafari 2

Activewear en athleisure

Natuurlijk ontwikkelen de op dit moment populaire segmenten activewear en athleisure zich door voor zomer 2018. Vegan athleisure is een relatief nieuw begrip om te onthouden: hierbij wordt de sportfashion van organische veganistische (zonder dierlijke toevoegingen) materialen gemaakt. Denk aan paddestoelenleer. Activewear valt dit seizoen verder op door de vrolijke, felle en speelse kleuren en dessins – variërend van colourblocking en grote logo’s tot romantische (bloemen)prints.

trendsafari 4

In de RDM Makerspace in Rotterdam.