TOP

Ondernemersprotest tegen factory outlet bij Zoetermeer

In Lansingerland protesteerden donderdag 30 juni tientallen ondernemers tegen de komst van een factory outlet van 20.000 m2 tussen Zoetermeer en Bleiswijk. Tijdens de raadsvergadering in Lansingerland gebruikte CBW-Mitex de spreektijd om de mening van de tegenstanders te laten horen.

Op de agenda stond het onderwerp factory outlet, dat op het terrein Bleizo in de buurt van Zoetermeer en Lansingerland moet verrijzen. Lokale ondernemers zijn fel tegen het plan gekant, onder meer omdat ze bang zijn voor verlies van aantrekkingskracht van de winkelcentra in de dorpen. De hulp van de brancheorganisatie werd door aangesloten ondernemers ingeroepen om het protest kracht bij te zetten. De protesten mochten echter niet baten: met meerderheid van stemmen werd besloten de planontwikkeling te vervolgen.

Visie
De te bouwen factory outlet moet 20.000 m2 gaan beslaan. CBW-Mitex schat dat binnen nu en tien jaar tientallen procenten van de winkels niet meer zullen bestaan door ander oriëntatie- en koopgedrag van de consument. In de plannen rond de factory outlet ontbreekt een gemeentelijke visie hoe hier mee om te gaan, vindt de koepel. In de outlet zou de helft van het vloeroppervlak gevuld moeten worden met hoogwaardige merken, zo’n 50 winkels. Als dat niet lukt, stijgt de kans dat de eigenaar minder hoogwaardige merken zal toestaan om leegstand te voorkomen. Volgens de brancheorganisatie wordt het dan een minder onderscheidend en dus concurrerend winkelcentrum.

Volgende fase
CBW-Mitex en de protesterende ondernemers richten nu de pijlen op de volgende fase in het besluitvormingstraject. Diverse regionale overlegclubs moeten zich ook nog uitspreken over de bouwplannen.