TOP

Notthesame opnieuw failliet *

Het vrouwenmodemerk Notthesame is voor de tweede keer failliet. De economische tegenwind en het wegvallen van V&D als klant maakten dat het bedrijf zelf besloot het faillissement aan te vragen.

De rechtbank in Amsterdam heeft op 26 januari 2016 het faillissement uitgesproken van Notthesame Wholesale BV en Notthesame Retail BV. Onder de eerste BV vallen de groothandelsactiviteiten en onder de tweede BV de webshop en de shop-in-shops. Deze twee BV’s werden twee jaar geleden opgericht na de overname van de merknaam en de activa uit het faillissement van Linen 4 Ever, de vorige eigenaar van het merk.

Moeilijke tijd

Volgens directeur Cees Stellingdorf bleken de afgelopen twee jaar niet makkelijk om een nieuwe start te maken met Notthesame. “We kwamen uit een faillissement, dat was sowieso al lastig. Daar kwam de economische malaise bovenop, wat leidde tot steeds meer openstaande vorderingen. En toen stopten we vorig najaar ook nog met onze acht shop-in-shops bij V&D, omdat we signaleerden dat het daar niet de goede kant op ging. We waren gelukkig op tijd weg bij V&D, maar het sloeg wel een groot gat in onze omzet.”

Uitstaande vorderingen

Notthesame heeft ongeveer 600 verkooppunten, waarvan het grootste gedeelte buiten Nederland. Vooral Frankrijk was een belangrijke markt. “Daar was het grote probleem dat we met veel kleine winkeliers werkten, waarvan een groot deel de rekeningen niet meer kon betalen”, vertelt Stellingdorf. “We hebben geprobeerd alle uitstaande vorderingen te incasseren om de nieuwe collectie te kunnen financieren, maar dat bleek een lastige bezigheid omdat het om veel kleine vorderingen gaat.”

Toekomst onzeker

Alle activiteiten rond Notthesame liggen al een tijdje stil. Enkele maanden geleden besloot het bedrijf de orderportefeuille flink op te schonen en te kijken met welke klanten verder te gaan, voordat er een nieuwe collectie werd geproduceerd. De toekomst van Notthesame is onzeker. Curator Christiaan Klooster van CMS Derks Star Busmann in Amsterdam gaat eerst de situatie bij het bedrijf in kaart brengen en komt na het eerste gesprek met de bestuurder met een verslag.

Not The Same

Notthesame is als Not The Same opgericht door Bandolera. Toen het moederbedrijf in januari 2013 failliet ging, kon Not The Same zelfstandig verder dankzij een investeerder, die grote plannen met het merk had. Dit pakte echter niet goed uit en het nieuwe moederbedrijf Linen 4 Ever werd een jaar later failliet verklaard. Notthesame maakte daarna direct een doorstart met de huidige eigenaren onder de naam Notthesame.