TOP

Nog geen zicht op doorstart voor Invito

Invito keert voorlopig niet terug in het straatbeeld. Er is nog geen zicht op een doorstart, zo blijkt uit het eerste verslag van de curator, na het faillissement van de laatste twee winkels van de schoenenketen in mei.

Beeld: Invito (archief Schoenvisie)

Invito viel onder Passato Beheer B.V. (voorheen Invito Beheer B.V.). De holding ging in april failliet, zo blijkt uit het eerste verslag van curator Matthijs Steenpoorte, met als gevolg dat de exploitatie van de vestigingen in Arnhem en Nijmegen werd gestaakt. Daarop vroeg eigenaar Peter van den Hurk ook het faillissement aan voor de winkels zelf. De medewerkers, zeven in totaal, zijn ontslagen en de huurovereenkomsten opgezegd. De winkels waren al voor het faillissement dicht. Van voortzetting is op dit moment geen sprake.

Naweeën van corona

Invito kampte volgens Van den Hurk met de naweeën van de pandemie. Tijdens de coronajaren werd weinig tot geen omzet gedraaid, een achterstand die vanaf 2022 moesten worden ingelopen om voortzetting van de mode- en schoenenketen te rechtvaardigen. Dat lukte niet, de winkels bleven verlies draaien. Dat kwam deels door een verouderde voorraad die geen inkomsten meer opleverde, en omdat het bedrijf noodgedwongen vestigingen moest sluiten door personeelstekorten. Ook de stijgende huurprijzen drukten op de rentabiliteit.

Te weinig tijd

Waarschijnlijk had het jonge bedrijf daarnaast simpelweg te weinig vet op de botten. Van den Hurk nam de merknaam en webshop in 2016 over van Martijn Rozenboom, die de formule met zijn (inmiddels opgeheven firma) Highlands Holding B.V. uit de boedel van het failliete Macintosh kocht. In het voorjaar van 2019 werd hij pas volledig eigenaar – een jaar voor de coronacrisis. Invito had op dat moment vijf vestigingen. Het filiaal in Den Haag werd echter eind 2019 failliet verklaard en winkels in Breda en Den Bosch gingen later stilletjes dicht. De zaken in Arnhem en Nijmegen waren, samen met de webshop, de laatst overgebleven vestigingen.