TOP

NMa: Bankrente voor MKB jarenlang te hoog

Volgens onderzoek van de NMa berekent een aantal banken al jarenlang een te hoge debetrente aan bedrijven in het MKB. Dat is de conclusie van het rapport dat de financiele waakhond deze week uitbracht.

De NMa constateerde dat er in de onderzochte periode 1990 tot 2007 een ‘tijdelijke’ opslag is berekend bij het verstrekken van rekening-courant kredieten. Ook bleek deze opslag voor de bij drie grote banken vrijwel gelijk. De Nma heeft geen bewijs voor prijsafspraken kunnen vinden, maar vindt het wel opvallend dat de tarieven bij de drie even hoog waren. De tijdelijke opslag bedraagt 0,75%. Op een bedrag van een miljoen euro betaal je dan 7500 euro te veel. Grote bedrijven betalen deze opslag gek genoeg niet.

Debetrente voor mkb’ers bestaat uit een basistarief en een opslag afhankelijk van het soort bedrijf, betalingsgedrag en het risico voor de bank. Maar de bankinstellingen kunnen niet verklaren hoe het dan kan dat die opslag al jaren achtereen gemiddeld 0,75% bedraagt. Daarover geven ze verschillende en tegenstrijdige verklaringen.

De NMa geeft vier aanbevelingen om de marktwerking op geldverstrekking te verbeteren, waaronder onder andere het vergemakkelijken van overstappen naar een andere rekening en betere voorlichting voor mkb’ers.

 

Lees hier het rapport van de NMa: 

 Rekening-courant Kredietverlening aan MKB.