TOP

Lector bevestigt: ‘Outlet Assen klap voor modewinkelier’ *

Modewinkeliers in Assen hebben in de kwestie over het ophanden zijnde outletcentrum bijval gekregen van lector Cees-Jan Pen van de Fontys Hogeschool. Hij zegt dat vooral bij kledingwinkels in de binnenstad van de grootste klappen gaan vallen als de factory outlet bij het TT Circuit er komt.

Kledingwinkeliers in de binnenstad van Assen, maar ook verder in de noordelijke regio, kijken met angst en beven naar de extra vierkante winkelmeters die er in het factory outlet center (foc) bij het TT Circuit Assen mogelijk bijkomen. Zij vrezen vooral voor stijgende winkelleegstand in de Asser binnenstad en de omliggende regio.

 

‘Terecht zorgen’

 

De winkeliers maken zich terecht zorgen, zegt lector Cees-Jan Pen, specialist op gebied van leegstand, tegen RTV Drenthe. Volgens hem gaan de kledingwinkels dit direct in de portemonnee voelen, omdat  ‘zeker een derde van de omzet van een binnenstad kledinggerelateerd is en juist daar valt de klap.’ Pen zegt dat de leegstand in de stad Assen met tien procent toeneemt als het outletcentrum er komt. 

 

Tijdens een bijeenkomst over foc Assen dinsdag 18 november, waarbij 400 betrokkenen aanwezig waren, uitten retailers hun zorgen. Voorzitter van mkb Noord, Gerard Kremer, wijst er in een reactie tegen branchevereniging Inretail op dat in de Retailagenda is afgesproken dat er winkelmeters af moeten in plaats van bij. Bovendien keurt hij het af dat de gemeente Assen nu een besluit gaat nemen dat consequenties heeft voor de hele regio.

 

‘Duivels dilemma’

 

Wethouder economische zaken Maurice Hoogeveen erkent dat het een ‘duivels dilemma’ is voor het politiek bestuur. Het foc Assen stelt volgens hem banen en extra geld in het vooruitzicht, terwijl het bestuur ook weet dat het effect heeft op de binnenstad ‘waar je niet meteen blij mee bent’. 

 

Lector Cees-Jan Pen bestrijdt dat. Met het outletcentrum worden koopstromen verplaatst en voor een stad als Assen, die het niet goed doet, wordt de binnenstad leeg getrokken, zegt hij. “En die binnenstad staat er al niet goed voor, en dan kun je allerlei wel banen- en omzetcijfers noemen, maar je haalt het een weg en verplaatst het naar het ander. Dat verkoopargument, ik zie ‘m niet.”

 

Alternatief outletplan Ziengs

 

Vastgoedondernemer en projectontwikkelaar Henk Ziengs – bekend van de gelijknamige schoenenketen waar hij tot september 2015 directeur was – presenteerde tijdens die bijeenkomst van mkb Assen een alternatief plan. Ziengs’ idee is om in het hart van Assen samen met de gemeente een outlet in de stad te ontwikkelen, om zo het centrum weer levendig te maken. 

 

Wethouder economische zaken Maurice Hoogeveen heeft toegezegd hierover met Ziengs te willen praten. Lector Pen zegt tegen de RTV Drenthe mogelijkheden te zien voor zo’n city outlet in hartje Assen. Voor een goed plan zouden misschien de initiatiefnemers van de factory outlet bij het TT Circuit hiervoor ook te porren zijn, zegt hij.

 

Wind mee

 

Die initiatiefnemers hebben echter vooralsnog de wind mee. Een in oktober gepresenteerd onderzoek naar de gevolgen van een foc in Assen-Zuid voor de binnenstad – uitgevoerd in opdracht van de gemeente en provincie –  pakte goed uit voor de initiatiefnemers, investeringsmaatschappij Revascom, Gaastra- en McGregor-oprichter Ben Kolf en projectontwikkelaar Raymond Coronel.

 

Daaruit blijkt dat de leegstand in het centrum weliswaar stijgt van 17 procent naar 18,8 procent, maar dat het outletcentrum zo’n 1,6 miljoen bezoekers zal trekken. De verwachte omzet is volgens onderzoeksbureau Cityworks  40 tot 65 miljoen en het zou 340 banen opleveren. 

 

Open in april 2018

 

De initiatiefnemers willen de Fashion OutleTT Assen, zoals zij het plan nu noemen, openen in april 2018. Op donderdag 26 november 2015 is er een rondetafelgesprek tussen de gemeenteraad van Assen en betrokken partijen en op 17 december bespreekt de raad vervolgens de komst van het foc. De bedoeling is om in januari 2016 een definitief besluit te nemen.

 

 

Bekijk hier de video die branchevereniging Inretail maakte tijdens de bijeenkomst over foc Assen dinsdag 18 november 2015: