TOP

Nike plust in boekjaar 2021, Canada Goose stopt met bont en Kanye West klaagt Walmart aan

Nike sluit het boekjaar 2021 af met een omzet van 44,5 miljard dollar, een groei van 19 procent ten opzichte van pre-coronajaar 2019. Verder: Canada Goose stopt met bont, Kanye West is boos op Walmart en ruim 12 procent van de Nederlanders heeft wel eens iets besteld bij een frauduleuze webshop. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag 25 juni.

Nike plust met 19 procent in boekjaar 2021

Nike Inc. sloot het fiscale jaar 2021 op 31 mei af met een omzet van 44,5 miljard dollar (37,2 miljard euro), een groei van 19 procent ten opzichte van het pre-coronajaar 2019. Het nettoresultaat kwam uit op 5,7 miljard dollar (4,8 miljard euro). Dat blijkt uit het FY21-jaarverslag van de Amerikaanse sport- en sneakergigant, waar Converse ook onderdeel van is. Nike was zelf goed voor een omzet van 42,3 miljard dollar (35,3 miljard euro), wat neerkomt op een groei van 17 procent bij gelijke wisselkoersen. Converse groeide met 16 procent naar een omzet van 2,2 miljard dollar (1,8 miljard euro).

Het sterke vierde kwartaal (maart, april en mei 2021) heeft daaraan bijgedragen. Nike Inc. realiseerde in Q4 een 21 procent hogere omzet ten opzichte van Q4 2019, en zelfs een 96 procent (88 procent bij gelijke wisselkoersen) hogere omzet en opzichte van Q4 2020. Al geeft dat laatste percentage een vertekend beeld, gezien de wereldmarkt die periode gebukt ging onder de eerste lockdown. Het merk Nike sloot het vierde kwartaal af met een omzet van 11,8 miljard dollar (9,9 miljard euro, een plus van 88 procent ten opzichte van Q4 2020 bij gelijke wisselkoersen) en Converse kwam uit op 596 miljoen dollar (498 miljoen euro, een plus van 85 procent).

Canada Goose stopt met bont

Canada Goose gaat ‘fur-free’. Het Canadese merk, dat bekend staat om zijn met bont afgewerkte parka’s, stopt eind 2021 met de inkoop van bont en eind 2022 met het gebruik ervan in zijn producten, schrijft The New York Times. Canada Goose is al jaren doelwit van de anti-bontbeweging. Dierenrechtenorganisatie Peta roept het label al vijftien jaar op geen bont meer te gebruiken en organiseerde in maart nog een protest voor de brandstore in New York. Canada Goose-CEO Dani Reis zegt tegen de krant dat de protesten geen rol speelden bij de beslissing; het merk zou duurzamer willen gaan ontwerpen en produceren. Het feit dat bont uit de mode raakt is hoogstwaarschijnlijk ook een factor. De Londen Fashion Week deed bont al in 2018 in de ban en luxemerken als Gucci, Prada en Versace zijn inmiddels ook bontvrij.

Mannen bestellen vaker bij frauduleuze webshops dan vrouwen

Ruim 12 procent van de Nederlanders heeft een keer of vaker een bestelling geplaatst bij een malafide webshop. In 2020 was dat nog bijna 8 procent, schrijft de Leeuwarder Courant op basis van een onderzoek in opdracht van creditcardmaatschappij ICS. Malafide webshops zijn webwinkels die nepproducten leveren of na bestelling zelfs helemaal niets leveren. Mannen trappen volgens het onderzoek twee keer zo vaak in nepwebshops dan vrouwen. Ook jongeren tussen 18 en 24 jaar bestellen bijna dubbel zo vaak meerdere keren bij een frauduleuze webshop dan Nederlanders boven de 24 jaar. Om klanten te lokken gebruiken de nepwebwinkels vaak heel hoge kortingen of merkspullen.

Kanye West klaagt Walmart aan om imitatieslippers

Kanye West en zijn Yeezy sneakerlabel hebben Walmart aangeklaagd. The New York Post schrijft dat de Amerikaanse supermarktketen slippers verkoopt die volgens de muzikant verdacht veel lijken op de Yeezy Foam Runner en de Yeezy slides (foto). De imitaties kosten 22 en 24 dollar per paar, terwijl voor het uitverkochte origineel 75 dollar betaald moet worden. En nu zelfs drie keer zoveel op de resellersmarkt. West claimt ‘miljoenen dollars omzet mis te lopen’.

Foto: Restocks.net