TOP

Nieuw tassenmerk: Zhaboo [interview]*

Het Nederlandse tassenmerk Zhaboo werd in 2013 gelanceerd. De tassen worden in Nederland geproduceerd en het unieke is het customized concept: klanten kunnen elke tas bestellen in de leersoort en met de voering die zij wensen.

Hoe werkt het costumized concept?

Kim Rakim, verantwoordelijk voor sales en marketing van Zhaboo: “De winkelier selecteert uit ons aanbod de modellen in de kleur en met de voering naar keuze. Hij kan zelfs zijn logo in de voering laten verwerken. Ook de indeling van de tas en de vakken kunnen worden gecustomized. We kunnen de tassen leveren in vier tot zes weken. We hebben geen minimale orders en we werken ook niet met voororders. Daardoor kan de winkelier ook naar wens van een klant een tas bestellen.”

Waar worden de tassen gemaakt?

“In ons atelier in Haaren. Ontwerper Pleun Schabos maakt daar de tassen met drie medewerkers. We werken met ecologisch gelooid leer van biologische koeien. Die hebben een goed leven gehad in de wei en zijn oud geworden. Dat leer is wat doorleefder. Daarnaast maken we ook tassen van ‘gewoon’ leer en suéde uit Noord-Italië. De keus is aan de winkelier welke leersoort het wordt. We werken niet met kalfsleer van koetjes die nog geen zes weken hebben geleefd. Dat is iets waar we niet achter kunnen staan.”

Zhaboo collectie 2015Zhaboo collectie 2015 

Hoe groot is het aanbod?

“We hebben acht modellen die kunnen worden uitgevoerd in allerlei kleuren. We zijn nu bezig met een luiertas en voor de zomer een strandtas. Voor de zomer hebben we pastelkleuren aan het aanbod toegevoegd en we hebben ook een panterprint en een zebraprint. Toch zien we wel vaak dat mensen kiezen voor neutrale kleuren als zwart en donkerblauw. De handtassen hebben verkoopprijzen van €289,- tot €649,-. Er is steeds meer vraag naar kleinere tasjes, die we daarom hebben toegevoegd aan het aanbod. Die kosten tussen de €129 en €199,- Dat is een leuke instapprijs. We richten ons op een hoger prijssegment. Ecologisch leer is sowieso wat duurder, bovendien worden de tassen in Nederland gemaakt.”

Hoeveel verkooppunten zijn er nu?

“Er zijn nu elf verkooppunten in Nederland en één in België, maar we willen graag groeien. Het is een lastige tijd om er tussen te komen als nieuw merk, zeker in het hogere segment waar merknamen een belangrijke rol spelen. Wij zitten qua prijs net onder de designertassen, wat wel weer gunstig is voor ons. Je ziet een verschuiving in het koopgedrag van de consument. Enerzijds kiezen mensen voor hele goedkope handel, maar aan de andere kant kiezen ze voor kwaliteit en duurzaamheid. Op dat laatste sluit Zhaboo goed aan.”

Zhaboo collectie 2015Zhaboo collectie 2015