TOP

Nieuw schoenenmerk: Du00 [interview]

Met hun nieuwe schoenenlabel Du00 willen de Italianen Diego Telesco en Peppe Menditto Nederland laten kennismaken met de ‘Napolitan way of life’. “Napels staat voor ambacht, stijl en kwaliteit.”

Beeld: Du00

Napels heeft een bepaalde reputatie, maar volgens Diego Telesco en Giuseppe – ‘Peppe’ – Menditto, die er geboren en getogen zijn, doet die de werkelijkheid geen recht. “Het is een schitterende stad met een rijke geschiedenis. Niet veel mensen weten bijvoorbeeld dat Napels een bloeiende ambachtelijke schoenenindustrie heeft, waar kennis al generaties lang van vader op zoon wordt overgedragen.” Vanwege de hoge werkloosheid in Italië kiest Telesco er in 2013 voor zijn geluk in Amsterdam te beproeven. Zijn missie: de Napolitaanse schoen naar Nederland brengen. Menditto sluit zich twee jaar later bij hem aan. “Ik zag het als een grote kans. Dankzij de centrale positie van Amsterdam kunnen we op termijn de volledige Europese markt bereiken.”

Tegenpolen

De vrienden werken samen met een groep Napolitaanse ambachtslieden. Met hun bedrijf Passi Italy importeren ze hun producten als private label voor de Nederlandse markt. In die periode leren ze wat wel en niet werkt voor de Nederlandse markt en ontwikkelen ze een eigen stijl. Steeds vaker krijgen ze van retailklanten de vraag of ze niet onder hun eigen naam een collectie willen uitbrengen. Een ontmoeting met de Nederlandse ondernemer Zahra Nabrhouh van schoenenmerk Mr. Ali blijkt een sleutelmoment. Telesco: “Zahra geloofde al in ons voordat we dat zelf deden. Zij gaf ons vertrouwen in het project.”

DU00 1

Nabrhouh bedacht ook de merknaam Du00. “Peppe en ik zijn in alles het tegenovergestelde”, legt Telesco uit. “Hij is een echte boekenwurm en graag op zichzelf, terwijl ik mensen om me heen moet hebben. Ook qua stijl zijn we twee uitersten. Zijn favoriete designer is Armani, de mijne Alexander McQueen.” En de twee nullen in de naam? Menditto: “Dat is hoe we begonnen zijn, vanaf nul.”

DU00 4 DU00 3

‘Shoe junkies’

Du00 moet luxer worden dan Passi, dus gaan de vrienden op zoek naar een nieuwe fabrikant, iemand die het hoge kwaliteitsniveau dat ze voor ogen hebben kan waarborgen. Dankzij hun uitgebreide netwerk in de Italiaanse schoenenwereld – Menditto’s familie zat meer dan twintig jaar in de schoenen – lukt dat. De kwaliteit zit hem in de details, leggen ze uit. Zo is het Toscaanse leer waarmee ze werken vanwege de beperkte oplages die Du00 kan afnemen eigenlijk te duur. Pas als de ondernemers de fabrikant smeken om het toch te gebruiken en er per schoen extra geld tegenaan gooien, mag het.

DU00 2

Menditto en Telesco zetten Du00 met eigen middelen op. Alles wat ze verdienen, gaat terug in het bedrijf. Rijk hoeven ze niet te worden, zeggen ze. Hun doel is om iets te maken dat mensen raakt. Via Du00 willen ze eerst Nederland en daarna de rest van de wereld laten kennismaken met de ‘Napolitan way of life’. De schoenencollectie is pas de eerste stap. Telesco, lachend: “We zijn allebei ‘shoe junkies’. Het lag voor de hand om daarmee te beginnen. Uiteindelijk willen we het breder trekken. Napels heeft ook goede pizza. Misschien is daar wel iets mee te verzinnen.”

Dol op het product

De eerste collectie (herfst-winter 2018-2019) is dit najaar gelanceerd. Inmiddels is Du00 bij een tiental retailers verkrijgbaar, waaronder Capital in Apeldoorn, Concept R in Eindhoven, Huisman Schoenen in Huissen en PRJCT AMS in Amsterdam. “Allereerst omdat ze dol zijn op ons product, maar hé – het blijven ondernemers”, zegt Telesco. “Ze zien dat er geld te verdienen valt met onze schoenen. Onze prijzen beginnen bij €200,- en kunnen oplopen tot €500,-. In onze ogen is dat niet duur, gezien de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt. Luxemerken als Armani, Dior, Louis Vuitton en Salvatore Ferragamo laten hun schoenencollecties niet voor niets in Napels produceren.”

Info: www.du00.amsterdam

Diego en Peppe Du00 2

Diego (links) en Peppe, op schoenen van Du00

DU00 6 


Dit artikel is eerder verschenen in de rubriek ‘Nieuw Gezicht’ in Schoenvisie 2018-7 (31 augustus 2018).