TOP

Nederlandse lockdown drukt omzet Primark, Hema grootste warenhuisformule en Feyenoord sluit recorddeal met Brits kledinglabel

Feyenoord sluit recorddeal met Brits sportkledinglabel. Verder is Hema de grootste warenhuisformule van Nederland en hebben de winkeliers in de grote steden in 2021 opnieuw meer last gehad van de coronamaatregelen dan de collega’s in kleine steden en dorpen. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 21 januari.

Credit beeld Primark Rotterdam: Primark

Hema grootste warenhuisformule van Nederland

Hema is met 540 fillialen het grootste warenhuis van Nederland. Dit komt naar voren uit de rankschikking ‘Top 100 formules van Nederland op basis van het aantal verkooppunten januari 2022’ van retaildatabedrijf Locatus, waar Hema de vijfde plek inneemt. De formule bezit in totaal 398.479 vierkante winkelmeters in ons land. Zeeman volgt op plek 10, Shoeby op nummer 36, Ter Stal op 37, Wibra op 41, Hunkemöller op plek 55, Van Haren op 72, Only op 78 en C&A staat op nummer 96. De top vijf bestaat verder uit Kruidvat (1), Albert Heijn (2), Jumbo (3) en Gall & Gall (4).

Lockdown in Nederland drukt op omzetcijfers Primark

De lockdown in december en januari in Nederland en Oostenrijk, heeft Primark naar schatting 30 miljoen pond (36 miljoen euro) aan omzet gekost. Dat meldt moederbedrijf AB Foods in een update. In andere landen bleven de winkels van de budgetketen wel open, maar ze kregen minder bezoekers door de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. Op jaarbasis nam de totale omzet van Primark met bijna een derde toe tot 2,7 miljard pond ten opzichte van een jaar eerder. In vergelijking met dezelfde periode voor de crisis lag de omzet van de keten echter 11 procent lager. 

Miljoeneninjectie voor Feyenoord door Brits kledinglabel

Feyenoord ruilt vanaf de zomer van 2023 het kledingmerk Adidas in voor het vooralsnog onbekende Britse sportlabel Castore. Zo meldt de Telegraaf. Het merk zal tot en met half 2029 de Rotterdamse club van wedstrijd- en trainingskleding voorzien. Met deze recorddeal haalt de club een mooie kapitaalinjectie binnen, want het merk pompt volgens de krant in totaal vijftig miljoen euro in de club. Castore werd in 2015 opgericht door de broers Tom en Philip Beahon uit Liverpool met als doel: de uitdager worden van sportkledingreuzen als Adidas en Nike. In het Verenigd Koninkrijk dragen de teams van Rangers, Newcastle United en Wolverhamtopn Wanderers al de kleding van Castore, net als het cricketteam van Zuid-Afrika, de Britse tennisbond en McLaren in de Formule 1. De Britse tenniser Andy Murray is investeerder in het bedrijf.

Detailhandel in grote steden opnieuw meer last van coronamaatregelen dan in kleine steden en dorpen

Winkeliers in de grote steden hadden in 2021 opnieuw meer last van de coronamaatregelen dan de winkels in kleine steden en dorpen. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau RetailSonar, meldt Retailnews. In de grote steden daalde de omzet bij de detailhandel vorig jaar met gemiddeld 14,5 procent ten opzichte van 2019. In 2020 was er volgens RetailSonar zelfs een daling van 32 procent. Winkels in grote overdekte winkelcentra verloren gemiddeld 21 procent omzet. In de kleine steden en dorpen verkochten winkeliers vorig jaar 8,5 procent meer dan in 2019. In 2020 noteerde het adviesbureau een stijging van 12,5 procent ten opzichte van 2019. Voor het onderzoek analyseerde RetailSonar de data van 650 winkellocaties. Het ging om de periode 14 maart 2020 tot 15 oktober 2021.