TOP

Neckermann schrapt helft banen

Postorderbedrijf Neckermann gaat meer dan de helft van de 2500 banen bij het bedrijf schrappen. Dat meldt Textil Wirtschaft. Het is het gevolg van een reorganisatie waarbij de catalogus wordt afgeschaft en de eigen kledingmerken stopgezet.

Het gaat in totaal om ongeveer 1380 banen die op de tocht staan bij Neckermann. De meeste banen schrapt het bedrijf op de afdeling kledinginkoop, maar er verdwijnen ook logistieke banen en werk dat betrekking heeft op de productie van de catalogus. 

Kritiek 

De Duitse vakbond Verdi heeft flinke kritiek op de plannen van Neckermann en spreekt van een ‘sociale ramp’. De vakbond gaat met het bedrijf in gesprek om zoveel mogelijk banen te behouden.

Focus

Neckermann wil zich meer gaan richten op de productgroepen technologie (elektronica en huishoudapparatuur) en wonen (meubels, interieur- en huishoudtextiel), omdat hier de grootste groei in zit. Het kledingaanbod wordt beperkt tot bekende merken en de private labels worden stopgezet. De omzet van de eigen kledingmerken is de afgelopen vijf jaar gehalveerd.

Online

Daarnaast wil Neckermann volledig focussen op online, waarbij de papieren catalogus wordt afgeschaft. Momenteel wordt 80% van de omzet van het bedrijf via internet gerealiseerd. In het eerste kwartaal van 2012 daalde de omzet uit de catalogus met 50%.

Winst

Neckermann maakte in 2010 voor het eerst weer winst na meerdere verliesgevende jaren. De omzet steeg met 18% naar €871 miljoen. Cijfers over 2011 zijn er nog niet, maar het bedrijf liet Textil Wirtschaft weten dat de omzet licht gedaald is. De online omzet is wél gestegen.

Onrust

Het is al een aantal jaar onrustig bij Neckermann.com. De afgelopen jaren werden al 150 mensen op het hoofdkantoor ontslagen en was het een komen en gaan van directieleden. Dat alles heeft te maken met een reorganisatie die ervoor moeten zorgen dat Neckermann online marktleider wordt.

Gevolgen voor Benelux

Neckerman.com weet nog niet of de reorganisatie van het Duitse moederbedrijf medewerkers in Nederland en België zal treffen. Ceo Neckermann.com voor de Benelux Kurt Stalens laat in een verkaring weten: “Het is nog onbekend wat dit voor consequenties heeft voor de Benelux en we weten ook nog niet in hoeverre dit de werknemers in de Benelux zal raken. De reorganisatieplannen worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt, waarin ook de Benelux wordt opgenomen. De aankondiging dat de fysieke neckermann.com catalogus in Duitsland zal verdwijnen is een feit. Voor de Benelux zijn hier nog geen definitieve beslissingen over genomen.”