TOP

MS Mode officieel failliet verklaard

Het doek is officieel gevallen voor MS Mode. Het is nog onzeker of er een doorstart komt. Nadat de winkels een paar dagen gesloten zijn geweest, zullen ze allemaal weer open zijn vanaf maandag 15 augustus.

Het Nederlandse deel van MS Mode is officieel failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. Het nieuws komt niet als een grote verrassing, want vorige week kreeg de vrouwenmodeketen al uitstel van betaling. Vooral de benauwde positie van MS Mode bij de Rabobank was niet meer uit te houden. “De Rabobank biedt een schijntje van wat normaal is. Iets wat volstrekt onacceptabel is”, liet curator Frits Kemp al eerder aan Nu.nl weten.

Of er een doorstart komt is nog onzeker aangezien de winkels en de webshop een paar dagen gesloten zijn geweest. Dit maakt een overname meestal minder aantrekkelijk. De 660 werknemers zullen voor nu een UWV-uitkering krijgen en de winkels zijn sinds maandag 15 augustus weer geopend na een overeenkomst tussen de Rabobank en MS Mode.

Rabobank eist alles op

Sinds MS Mode op vrijdag 5 augustus uitstel van betaling kreeg, zijn de verhoudingen achter de schermen totaal veranderd. Dat weet NRC te melden. De bedrijfstop staat buiten spel en bijna al het geld gaat naar de Rabobank. De huisbank inde aanvankelijk zelfs alle opbrengst, samen met de 21 procent btw die eigenlijk voor de Belastingdienst bedoeld is. De twee bewindvoerders van MS Mode zijn hiertegen in opspraak gekomen waarna Rabobank toch een deel van de opbrengst zal afstaan.

Schulden

Dagelijks draait MS Mode nu een gemiddelde opbrengst van € 240.000, waar € 40.000 van af moet worden gedragen aan de Belastingdienst. “Verder worden er allerlei kosten gemaakt om de verkoop gaande te houden waarvoor MS Mode de rekening krijgt gepresenteerd, maar waarvoor de keten geen enkele vergoeding terugziet”, vertelt Kemp aan Nu.nl. Hierdoor blijven de schulden oplopen.

MS Mode

MS Mode werd in 1964 opgericht door Max Abram onder de naam M&S Mode. De keten werd later onderdeel van Maxeda, dat ook eigenaar was van V&D en De Bijenkorf, waarna Roland Kahn het bedrijf overnam in 2010. Momenteel heeft MS Mode meer dan 400 winkels in Nederland, Frankrijk, België, Spanje, Duitsland en Luxemburg – waarvan 130 in Nederland, wat plaats biedt voor 660 werknemers.