TOP

Moeders vinden werken leuker dan vrouwen zonder kinderen

Vrouwen in Nederland geven hun werk gemiddeld een 7,3. Meer dan de helft geeft het werk zelfs een 8 of hoger. Opvallend: moeders beleven vaker plezier aan werken dan vrouwen zonder kinderen.

Een en ander blijkt uit de Margriet Werk Enquête, waaraan 530 Nederlandse vrouwen van twintig jaar en ouder meededen. De enquête markeert het eenjarig bestaan van Work4Women, een initiatief van Margriet en Tempo-Team om meer vrouwen (weer) aan het werk te helpen.
Hoewel vrouwen in de eerste plaats werken voor het geld, zou 69% ook blijven werken als ze de loterij wonnen. Het gevoel nuttig te zijn, sociale contacten en persoonlijke ontwikkeling zijn, naast geld verdienen, de belangrijkste redenen om te gaan werken.
Ambitie
Moeders beleven vaker plezier aan werken dan vrouwen zonder kinderen. Maar een partner én kinderen verkleinen de carrièrewensen. Slechts 24% van de vrouwen met een partner wil hogerop. Vrouwen zonder kinderen zijn twee keer zo ambitieus als vrouwen met kinderen. 
Verhuizen voor de carrière?  
Bij 72% van de ondervraagden is de partner kostwinner. Minder dan een op de vijf vrouwen verdient evenveel als de partner. Een op de tien vrouwen tussen 20 en 39 jaar zou willen dat de partner meer verdiende. Verhuizen voor de carrière van de man? Dat willen veel vrouwen wel overwegen. Maar verhuizen voor je eigen baan als je een partner hebt? Slecht 1% is daartoe bereid. Duurdere kinderopvang is voor acht op de tien geënquêteerden geen reden om te stoppen met werken.
De resultaten van de Margriet Werk Enquête 2012 – uitgevoerd door DVJ Insights – is te lezen in Margriet 15 die deze week in de winkel ligt.