TOP

Modetentoonstelling Basic Instincts in Arnhem

Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem presenteren 2 juni tot en met 29 juli 2012 de tentoonstelling Basic Instincts in de Eusebiuskerk in Arnhem. Ze laten werk zien van Pausma, Monique van Heist, Klavers van Engelen, Anne de Grijff en Iris van Herpen.

Basic Instincts toont een vijftal modeontwerpers die beeldbepalend zijn voor de Nederlandse mode van nu: Oda Pausma, Monique van Heist, Klavers van Engelen, Anne de Grijff en Iris van Herpen. “Ze hebben ieder een geheel eigen stijl en een onderscheidende kijk op mode. Ze maken kledingstukken die soms sculpturaal maar vaak ook verrassend draagbaar zijn”, melden de organisatoren Premsela en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem.

Landschappen
Het werk van de modeontwerpers wordt binnen zes verschillende landschappen tentoongesteld. In ieder landschap speelt één van de modeontwerpers de hoofdrol en staat één thema centraal. In een lintencarrousel worden de outfits van Iris van Herpen gepresenteerd. “Van Herpen onderzoekt de nieuwe mogelijkheden van digitale technieken, maar veel van haar vernieuwende vormen ontstaan ook uit kundig handwerk. Oda Pausma vormt het middelpunt van een installatie die met tientallen gootsteenontstoppers lijkt op een stekelig berglandschap. Het zesde landschap is een multimedia installatie die de wereld van mode laat zien in fotografie en film, met werk van bekende modefotografen Freudenthal, Verhagen en Petrovsky & Ramone.

Henrik Vibskov
Multidisciplinair ontwerper Henrik Vibskov maakte het tentoonstellingsontwerp. Naast zijn succesvolle modelabel staat de Deen ook bekend om zijn kunstinstallaties en muziek. De catalogus met veel extra informatie, video’s en beeldmateriaal heeft de vorm van een iPad app. Deze is gratis te downloaden in de Apple store. Bovendien organiseren verschillende Arnhemse partijen modeactiviteiten in de binnenstad.

Over het project
Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode, en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA) presenteren Basic Instincts in de Eusebiuskerk in Arnhem. Basic Instincts wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Arnhem en Provincie Gelderland. De tentoonstelling is onderdeel van het DutchDFA programma en was eerder te zien in Berlijn, later dit jaar reist Basic Instincts door naar het buitenland.