TOP

Modespektakel in Groninger museum

In het Groninger museum is tot 11 april een tentoonstelling te zien van een bijzonder modeontwerpers-duo met als herkenningsteken een zwart handje. Bernhard Wilhelm en Jutta Kraus (allebei van 1972) ontwerpen al tien jaar lang opvallende, onconventionele outfits voor mannen en vrouwen.

Dertig collecties, waarin elementen uit de popcultuur en de haute couture drempelloos in elkaar overlopen, hebben ze inmiddels op hun naam staan. Soms is er sprake van parodie, van karikaturale modeuitingen en sterk afwijkende silhouetten, maar op onderdelen zijn hun ontwerpen zeker breed toepasbaar.

Tiroler loden en met pompons

Beide ontwerpers begonnen hun modeopleiding in Trier, waarna Bernhard Wilhelm in Antwerpen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten verder studeerde en Jutta Kraus uitweek naar de University of Westminster in Londen. Stage liepen ze bij o.a. Bella Freud, Alexander Mc Queen en Vivienne Westwood. In 1999 presenteerden ze in Parijs hun eerste collectie, Schwarzwald, vooral gemaakt van Tiroler loden en met pompons versierd.

Waarom is deze tentoonstelling zo de moeite waard? Niet vanwege de commercie, noch om te kopiëren. Wel vanwege de ingenieuze vondsten, de inspirerende presentaties, de humoreske originaliteit waardoor gepassioneerde modeondernemers en stylisten ideeën over nieuwe manieren van presenteren en combineren worden aangereikt.

Geshockeerd of ingepalmd

In het museum wordt een uitgebreide selectie van het werk van Wilhelm en Kraus op een indrukwekkende wijze getoond, waarbij spiegels en screens je op het verkeerde been zetten. Zaal na zaal worden kijkers verrast, geshockeerd of ingepalmd door de charme van de soms clowneske originaliteit van de ontwerpen, die herhaling, verveling en sleur doorbrekend willen zijn, die rebelleren tegen ingesleten patronen.

Dat is steeds het motto van hun collecties. Waar kunst begint en mode eindigt of omgekeerd? Ga dat vooral zelf bekijken. Tot 11 april dus in het Groninger museum. Meer op www.groningermuseum.nl

 

Lees ook:
Historisch Museum Rotterdam in teken van Rotterdamse Couture
Mode van Monique van Heist in Zeeuws Museum
Fashion Museum vindt locatie in Fashion Hotel