TOP

Tassenmuseum Amsterdam definitief dicht

De coronacrisis heeft Tassenmuseum Amsterdam de das omgedaan. Net als alle andere openbare gelegenheden moest het museum in maart gedwongen dicht. De directie heeft nu, anderhalve maand later, besloten om het museum niet meer te heropenen, maar om na dertien jaar definitief te sluiten.

Het bijzondere tassenmuseum aan de Herengracht in Amsterdam laat in een persbericht weten onvoldoende financiële middelen in de vorm van sponsoring of subsidies te hebben gevonden voor continuering op lange termijn. “Het stemt mij bijzonder treurig dat ik de deuren van dit bijzondere huis, dit mooie museum moet sluiten ”, verklaart directeur Manon Schaap op de website van het museum. “Samen met mijn team waren wij bezig om de visie betreffende de tas, identiteit, mode, metier en maatschappij tot leven te laten komen. Helaas heeft de realiteit ons ingehaald.” De sluiting van het museum kost 32 werknemers en 55 vrijwilligers hun baan. Voor de 4.500 tassen wordt een nieuw onderkomen gezocht.

Hendrikje

Het tassenmuseum werd in 2007 opgericht als Tassenmuseum Hendrikje door antiekhandelaar Hendrikje Ivo, haar man Heinz en dochter Sigrid. In eerste instantie was het museum te vinden in de Amstelveense woning van Hendrikje en Heinz, maar het verhuisde naar Amsterdam toen de privéverzameling te groot werd voor het huis. Manon Schaap werd in 2019 de nieuwe directeur en had de opdracht om de boel nieuw leven in te blazen en om meer mannen richting het museum te krijgen.