TOP

Modeketen Witteveen failliet verklaard [update]

Het Nederlandse vrouwenmodebedrijf Witteveen Mode B.V. is failliet verklaard. Dat meldt De Telegraaf. Oorzaak zou een te hoog opgelopen belastingschuld zijn. Er bestaat een kans op een doorstart.

Het vrouwenmodeconcern Witteveen Mode B.V. is dinsdag 25 juli failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland. Volgens de Telegraaf is het faillissement aangevraagd door de Belastingdienst. Het modeconcern zou zich niet hebben gehouden aan de betalingsregeling die het had getroffen met ABN Amro. [update 28-7-2017:] Er bestaat een reële kans op een doorstart, zo meldt de Telegraaf. Bronnen rond curator Rinke Dulack laten weten dat er meerdere winkelketens interesse hebben in een gedeeltelijke of gehele overname van Witteveen. 

Medewerkers op straat

Als curator is de heer Rinke Dulack aangesteld, van het Utrechtse advocatenkantoor Van Benthem en Keulen. Het onderzoek naar het faillissement is in volle gang. De website werd in de loop van woensdagochtend uit de lucht gehaald, waarna er ‘s middags een melding op de site verscheen dat de 98 winkels tot nader orde open blijven (zie afbeelding hieronder, red.). Door het bankroet komen er bijna 400 medewerkers mogelijk op straat te staan.

Witteveen melding website

Opgefrist

Afgelopen voorjaar werden winkels van Witteveen nog opgefrist en werd een samenwerking aangegaan met Koffietijd-presentatrice Quinty Trustfull, zo vertelde verkoopdirecteur Adri-Jo  Dielissen aan Retailwatching. “Witteveen is een heel bestendig Nederlands merk en we doen ons best om dat zo te houden”, zei hij toen. Recent nog, op vrijdag 17 juli 2017, opende in het Friese Drachten een nieuw filiaal van de Nederlandse modeketen.

O&C Investments

Het gaat al langer niet goed met Witteveen. Het bedrijf werd in februari 2016 overgenomen door investeringsmaatschappij O&C Investments, waarvan Jürgen Spies de enige aandeelhouder is. Afgelopen voorjaar werd bekend dat Witteveen Mode vanwege betalingsproblemen deels in handen komt van huisbank ABN Amro, meldde Retailnews toen. De totale bankschuld zou ruim 10 miljoen euro zijn. 

Reactie Spies

Spies bevestigt in een email dat Witteveen Mode failliet is verklaard op verzoek van de Belastingdienst. Hij schrijft: “Sinds de overname in februari 2016 is de belastingschuld aanzienlijk teruggebracht, echter kon Witteveen niet voldoen aan de door de Belastingdienst geëiste directe aflossing van de huidige achterstand. Het is juist dat er overeenstemming bereikt was met ABN Amro over omzetting van een deel van de schuld in aandelen en hiervoor door de Autoriteit Consument en Markt toestemming voor is verleend, het faillissement heeft het effectueren hiervan doorkruist. De winkels blijven voorlopig open en wat er met het personeel gebeurt is afhankelijk van een mogelijke doorstart.”

Purdey

O&C Investments kocht verleden jaar ook de vrouwenmodeketen Purdey van de Brova Groep. Die verkoop werd echt een maand later door de rechter teruggedraaid. De rechtszaak was door de curatoren van Brova aangespannen. Zij vonden de verkooprijs veel te laag. Purdey ging namelijk voor een kwart miljoen van de hand, terwijl de keten een miljoen winst zou moeten kunnen maken. Ook heeft Purdey een aantal gunstige huurcontracten op goede locaties.

Flink in rode cijfers

Het Financieele Dagblad meldt hierover dat Purdey een ‘zware tik’ heeft gekregen doordat het voormalige moederbedrijf Brova afgelopen jaar failliet is gegaan. Dat maakt de krant op uit het recent gedeponeerde jaarverslag over 2016. De vrouwenmodeketen is flink in de rode cijfers gezakt nu het een eenmalige last heeft moeten nemen van € 3,8 mln in verband met de afwikkeling van het faillissement.