TOP

Modeketen Tuunte failliet

Modeketen Tuunte is op eigen aanvraag failliet verklaard. Dat meldt Retailnews. Volgens directeur Louis van Andel heeft Tuunte zich niet snel genoeg kunnen aanpassen aan het veranderende retaillandschap.

De Achterhoekse modeketen Tuunte is op dinsdag 8 augustus 2017 failliet verklaard door de rechtbank in Zutphen. Er is inmiddels een curator aangesteld, vertelt de directeur Louis Van Andel aan Retailnews. Het besluit om de stekker eruit te trekken komt van de investeerders, ondanks de ‘harde consequenties voor de eigen organisatie’. De NOS meldt dat de wintercollectie de keten heeft genekt; die zou nu de winkel in moeten en daarvoor is geen geld. Volgens Van Andel zijn er wel partijen geïnteresseerd in de keten, die ruim veertig winkels telt en waar zo’n 250 mensen werken.

Provinciesteden

De winkels van Tuunte zijn vooral gevestigd in kleinere provinciesteden. In die plaatsen komen steeds minder mensen winkelen. Volgens de directeur heeft Tuunte zich niet snel genoeg kunnen aanpassen aan het veranderende retaillandschap; daar zou volgens Van Andel ‘zeker vijf tot tien jaar voor nodig zijn, en dan nog ben je niet zeker van resultaat’.

Volumes

De nieuwe koers die Van Andel bij zijn aanstelling in 2012 ging varen, heeft dus niet snel genoeg geleid tot succes. In een uitgebreid interview met Textilia eerder dit jaar vertelde de directeur dat dat noodzakelijk was, omdat het verlieslijdende modebedrijf nog steeds in de gevarenzone zat. Maar het bedrijf bouwde aan toekomstbestendigheid. In dat interview sprak hij de ambitie uit om uiteindelijk zeventig tot tachtig winkels in ons land te realiseren. “Veertig winkels is te weinig om rendabel te zijn. We hebben volumes nodig om onze eigen collectie te kunnen maken.”

Franchise

Onder Van Andel veranderde het logo, werd het winkelinterieur omgetoverd tot een huiskamer, schoof de keten iets naar boven op qua prijs en groeide het aandeel van eigen merken van 50 naar 85 procent. De directeur haalde een streep door de uitverkoop en opende in Maassluis de eerste franchisewinkel ‘Zusje van Tuunte’, al snel gevolgd door franchisewinkels in Harderwijk en Apeldoorn. Het was een concept waarop hij ‘in rap tempo’ verder wilde bouwen.

Mannenmode

Ook stopte Tuunte per 1 januari 2017 met de verkoop van mannenmode. Van Andel in Textilia: “Vroeger kochten vrouwen in de dorpswinkels kleding voor hun man. Maar de man van nu laat zich niet meer aankleden door zijn vrouw. Kinderkleding blijft wel een belangrijke pijler, een derde van de fysieke omzet is kinderkleding. Online zelfs 90 procent.”

Ballast

Het probleem met Tuunte, zo zei de directeur tegen Textilia, is de ballast uit het verleden. “Tuunte is van oorsprong een dorpswinkelconcept, waardoor we winkels hebben op plekken waar geen mensen meer winkelen.” Er waren op dat moment al zes winkels op slot gegaan. “We willen juist uitbreiden in de rest van Nederland. Ik zie toekomst in middelgrote steden en de grotere buurtwinkelcentra.” Inmiddels waren er toen winkels geopend in Zoetermeer, Nieuwegein en Veenendaal.

Uitdaging

Ondanks de stappen die Van Andel maakte, was hij ook realistisch getuige zijn antwoord destijds op de vraag of het gaat lukken om de doelstelling te halen. “Ik kan wel zeggen dat het fantastisch gaat, maar dat is niet waar. Toch houden we stevig vast aan onze visie en strategie. De grootste uitdaging momenteel is het volume. Over een paar jaar zijn we hopelijk in heel Nederland aanwezig en bekend.” Hij sloot af met de woorden: “Het kost tijd en geld, maar ik vertrouw erop dat we het gaan redden.”