TOP

Minister Schultz van Haegen opent distributiecentrum V&D

Minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, opende vanochtend 11 juni het nieuwe distributiecentrum van V&D in Nieuwegein. Het innovatieve pand is op een duurzame manier ontwikkeld en verwerkt leveringen aan winkels en in de toekomst ook die van de webshop.

“Na het restylen van de winkels, de investeringen in shop-in-shops en de uitbreiding van onze webshop V&D.nl was het tijd voor een nieuw distributiecentrum”, vertelt director Operations & Logistics bij V&D, Theo Heemskerk tijdens de openingstoespraak vanochtend in Nieuwegein. “We groeien hard als bedrijf, in het bijzonder op e-commerce, waarbij een goed logistiek systeem met een duurzaam karakter onmisbaar is.” Om het laatste werd V&D door minister Melanie Schultz van Haegen in haar toespraak geprezen. “Duurzaamheid is een goede investering. Het is een kans in plaats van een handrem. Hiermee onderscheiden bedrijven zich van concurrenten en plukken er straks, zodra de economie weer aantrekt, de vruchten van.”

Groen distributiecentrum
Het distributiecentrum is de centrale opslag en distributie locatie van fashion en hardwaren, zoals koffers en fietsen, heeft een totaal vloeroppervlak van 56.000m2 en is volgens de BREEAM-richtlijnen voor duurzaamheid gebouwd. Van vloerverwarming in het hele gebouw door middel van warmte/koudeopslag in de bodem tot een zonneboiler voor warm water. Het hele dak is geschikt gemaakt om in de toekomst zonnepanelen te plaatsen voor eigen voorziening van elektriciteit. In de afgelopen drie jaar is het wagenpark van V&D volledig vernieuwd en voldoet aan de hoogste emissie-eisen. Door optimalisatie van de winkeldistributie is in de afgelopen vier jaar een reductie van 1,2 miljoen kilometers behaald. Dit heeft geresulteerd in een daling van het dieselverbruik van dertig procent. Het wagenpark is hiervoor bekroond met de Lean- and-Green-award. Het distributiecentrum is gevestigd op duurzaam bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein, waar meerdere bedrijven zich zullen vestigen die groen ondernemen hoog in het vaandel hebben staan.

Sorteersysteem
Mechanisatie speelt bij het distributiecentrum een grote rol. Dit betekent dat bijna alle goederen – zowel liggend als hangend – via een 14 kilometer lang netwerk van lopende banden en/of rails automatisch door het distributiecentrum worden getransporteerd. V&D werkt daarvoor met een state-of-the-art sorteersysteem dat ook de webshop ondersteunt. V&D is de eerste retailer in Nederland die met dit systeem werkt. Met het systeem is het mogelijk om de in- en uitvoer van kleine en grotere goederen goed te managen.

E-commerce
Het distributiecentrum speelt in op de voortdurende groei van het warenhuis, met name op het gebied van e-commerce. Vanuit het distributiecentrumworden zowel hangende als liggende goederen vervoerd voor de winkels en de webshop VD.nl, die op dit moment de grootste omzetmaker is een nog steeds groeit. Op dit moment besteedt V&D de logistieke handelingen voor de webshop uit, maar zal dit bedrijfsproces ook overplaatsen naar het nieuwe distributiecentrum.

Hoeveel V&D investeerde in de bouw van het nieuwe distributiecentrum, wil CEO Mark McKeon niet zeggen in een interview met Textilia. “Deze gegevens zijn vertrouwelijk, maar ga er maar van uit dat het één van de grootste op Nederlandse bodem op dit moment is.”

Over V&D
V&D, opgericht in 1887, heeft dan 4.000 A-merken, shop-in-shops, ruim 10.000 medewerkers en ontvangt V&D per week 1,8 miljoen bezoekers in 62 vestigingen.