TOP

Miljoenen voor Scotch & Soda, vrouwenmodelabel ByOni failliet, onverwacht winst voor Levi’s

Kledingconcern Scotch & Soda heeft een kapitaalinjectie gekregen om de coronacrisis door te komen. Het Friese modemerk ByOni is failliet en jeanslabel Levi’s noteert tegen de verwachting in winst. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 7 oktober.

Miljoeneninjectie voor Scotch & Soda

Sun Capital, de Amerikaanse eigenaar van het kledingbedrijf Scotch & Soda, heeft miljoenen euro’s in het Amsterdamse modeconcern gestoken om het de coronacrisis door te helpen. Dat meldt het FD op basis van het jaarverslag. Scotch & Soda heeft €15 miljoen geleend van zijn eigenaar en daarnaast verstrekte een consortium Nederlandse van banken eveneens €15 mln. De kapitaalinjectie was nodig, omdat het kledingbedrijf in maart overal ter wereld de deuren moest sluiten, behalve in Zweden. Scotch & Soda heeft 249 winkels in zeventig landen. Om de pijn te verzachten, maakte Scotch & Soda aanspraak op overheidsmaatregelen; zo kreeg het €3 mln uit de NOW-regeling, een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die door de coronacrisis minstens 20 procent aan omzet hebben verloren.

Jeanslabel Levi’s boekt winst

Jeanslabel Levi Strauss heeft winst geboekt in het afgelopen kwartaal, meldt de Telegraaf. Hoewel de verkopen door winkelsluitingen wegens het coronavirus terugliepen, wisten veel klanten de onlinewinkels van het spijkerbroekenmerk vaker te vinden. De omzet uit verkoop via het online kanaal steeg in het derde kwartaal, dat liep tot eind augustus, met 52 procent. Daarmee is de digitale verkoop van Levi Strauss inmiddels goed voor bijna een kwart van alle omzet, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. De omzet als geheel daalde met 27 procent tot iets meer dan 1 miljard dollar. Doordat de marges op de directe onlineverkoop aan klanten hoger zijn, droeg dit ook bij aan de winstgevendheid. Onder de streep resteerde een nettowinst van 27 miljoen dollar, wat nog altijd flink minder is dan de 124 miljoen dollar winst van een jaar eerder. Voor analisten kwam de winst in het derde kwartaal onverwacht, omdat Levi’s in het voorgaande kwartaal een verlies van 364 miljoen dollar noteerde.

Roland Kahn draagt stokje over aan zoons

Per 1 januari 2021 treedt Roland Kahn af als directievoorzitter van Cool Investments en draagt hij het stokje over aan zoons Jonathan en Joshua Kahn. Jonathan Kahn wordt eindverantwoordelijk voor alle retailformules van Cool Investments. In een digitale persbijeenkomst presenteerde hij dan ook de resultaten van 2019 én gaf hij de stand van zaken in het jaar 2020 tot nu toe weer. Slotconclusie: voor de fysieke winkelketens America Today en MS Mode zal het hoe dan ook een moeilijk jaar zal worden. Hoewel de omzetten inmiddels redelijk hersteld zijn is de periode waarin er nauwelijks mensen in de winkelstraten liepen en de winkels over de grens moesten sluiten niet meer te compenseren. Positief is dat het bedrijf al voor de corona-uitbraak de nodige maatregelen had genomen om de levensvatbaarheid te vergroten, waardoor het er goed voor stond. Daarnaast werd er met verhuurders onderhandeld over de huurprijzen in de lockdown-periode. Jonathan Kahn: “Met twee derde zijn we tot een akkoord gekomen voor een korting en uitstel van betaling. Onze insteek is om uiteindelijk te gaan voor een permanente huurverlaging want de markt zal blijvend veranderen.”

Fries modemerk ByOni op de fles

Het Friese modelabel ByOni is failliet verklaard, zo meldt de Leeuwarder Courant. Het bedrijf blijkt zijn personeel maandenlang niet te hebben betaald. Het zou om in totaal tien mensen gaan. Op dezelfde dag dat de faillissementsrechter zijn oordeel over ByOni velde – afgelopen dinsdag – zijn vier werknemers naar de Leeuwarder rechtbank gekomen om alsnog salaris te eisen. Sommige van hen wachten al drie maanden op loon, vertelt jurist Anke Bekkema van CNV Vakmensen. De kantonrechter heeft bepaald dat ByOni alsnog moet betalen. “Dit is verdrietig natuurlijk”, reageert Miedema zelf. Tot twee jaar geleden wist ze zich gesteund door participatiemaatschappij PMH Investments van Bart van der Meer, die 50 procent van de aandelen bezat. “Daarna moest ik het alleen doen. Nadat in maart die corona losbarstte, ben ik de hele zomer door mijn Griekse kledingleveranciers aan het lijntje gehouden.” De ruim 50.000 euro die ze uit de NOW 1 ontving, bleek bij lange na niet voldoende. Omrop Fryslan berichtte in mei over de noodkreet van Miedema, die toen al aangaf op omvallen te staan. De mode-ondernemer ging eerder door een diep dal. In 2002 liep een avontuur met een Roemeense kledingfabriek op de klippen. In 2005 begon Miedema met ByOni, dat in zijn hoogtijdagen zes winkels en 26 werknemers telde.

Stresstest voor ondernemers

Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond van Verzekeraars komen met een stresstest waarmee ondernemers zelf kunnen beoordelen of ze in zwaar weer dreigen te raken, meldt onder meer Nu.nl. Het gaat om de zogeheten Geldfit-test, die al bestond al voor consumenten. Vanaf eind deze maand kunnen ook ondernemers er gebruik van maken. “Wanneer financiële problemen door de bank gesignaleerd worden, kan het al te laat zijn”, zegt een woordvoerder van de NVB in een toelichting. “Mensen zoeken niet gauw hulp.” Het idee is dat ondernemers met de online test eerder uitzoeken hoe ze ervoor staan. Mocht uit de test blijken dat er inderdaad problemen dreigen, dan wordt de ondernemer op weg geholpen naar verschillende vormen van hulp.

Beeld: Pixabay