TOP

Mexx-oprichter ook op de lijst van Panama Papers *

Onder de eerste vrijgegeven namen van Nederlanders op de lijst van de Panama Papers staat ook een oud-modekoning: Rattan Chadha, de oprichter van kledingmerk Mexx.

De kranten Trouw en FD hebben honderden namen van Nederlanders die staan genoemd in de zogeheten Panama Papers, een lijst van mensen die een aanzienlijk deel van hun geld hebben weggesluisd naar belastingparadijzen. Daarop prijken ook namen van wereldleiders – zoals die van de oud-president van Egypte Mubarak, de Syrische president Bashar al-Assad en de Okerainse president Porosjenko – maar ook sporters als FC Barcelona-speler Lionel Messi en oud-voetballer Clarence Seedorf.

 

1000 gulden 

 

Oud-modeondernemer Rattan Chadha is een van de Nederlandse ondernemers die op de lijst staan. De geboren Indiër kwam in 1971 met niet meer dan 1000 gulden vanuit India naar ons land en bouwde eigenhandig een behoorlijk fortuin op. In 2004 kreeg Chadha de hoogste modeonderscheiding van Nederland, de Grand Seigneur. In 2008 ontving hij de Lifetime Achievement Award voor succesvol zaken doen in China. Chadha verkocht zijn kledingmerk in 2006, hij is nu nog zakelijk actief in de hotelbranche en als investeerder.

 

Chadha richtte in de jaren tachtig de merken Moustache, voor mannen, en Emanuelle voor vrouwen op. Later voegde hij deze samen tot Mexx. Chadha maakte van Mexx een internationale bestseller, met verkooppunten in meer dan vijftig landen. Met een productie van 40 miljoen stuks en een omzet van een miljard euro stond het kledingmerk in 2010 in de top-30 van grootste Europese merken. 

 

Klad erin

 

Het succes hield echter niet aan. Na het vertrek van Chadha in 2006 en de verkoop aan het Amerikaanse bedrijf Liz Claiborne zou de klad erin gekomen zijn. Liz Claiborne verkocht Mexx in 2011 aan een investeringsmaatschappij die het bedrijf naar de beurs wilde brengen in circa drie jaar.

 

In de periode tussen 2012-2014 zorgden dalende omzetten en te hoge kosten voor grote verliezen. Was het vermogen van Mexx eind 2012 40 miljoen euro, in 2014 was dat nog 28 miljoen. In december 2014 ging Mexx failliet. Het Turkse miljardenconcern Eroglu nam het merk toen over.

 

Brievenbusfirma’s

 

De lijst van namen waarop Chadha voorkomt, komen uit gelekte documenten van het Panamese juridische adviesbureau Mossack Fonseca. Dat bureau zou veel vermogende mensen via brievenbusfirma’s hebben geholpen om hun geld weg te sluizen naar landen waar het vermogen nauwelijks wordt belast. 

 

De NOS meldt dat de Süddeutsche Zeitung ruim 11 miljoen documenten in handen heeft gekregen, waaronder powerpointpresentaties en emails. Het is niet bekend van wie de krant de bestanden heeft ontvangen.

 

Nederlandse mkb’ers 

 

In de documenten komen veel namen voor van Nederlandse ondernemers, ook uit het midden- en kleinbedrijf. Dat laat zie dat niet alleen grote bedrijven zich bezig houden met creatieve manieren om minder belasting te betalen. Overigens staat nog niet vast of alle bedrijven zich ook schuldig hebben gemaakt aan illegale belastingontduiking.