TOP

Maud’s Moderubriek #9

Wat gebeurde er afgelopen week allemaal in de wondere wereld van de mode? Modejournalist Maud Gerards volgt de ontwikkelingen binnen de industrie op de voet. Deze week: de Oscars, Rihanna voor River Island en antibontprotest bij Cavalli.

Oscars 2013
Ieder jaar staat heel Hollywood op zijn kop en de rest van de wereld kijkt gretig mee via televisie en internet. Op de avond dat de Oscars, de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen, worden uitgereikt is dan ook meer dan genoeg te zien. Ten eerste delen belangrijke mensen de gewilde beeldjes uit aan andere belangrijke mensen. Zo was er een live verbinding met het Witte Huis, waar Michelle Obama bekend maakte wie de Oscar voor beste film won (Argo, geregisseerd door Ben Affleck).
Maar wat de Hollywoodsterren dragen is minstens zo interessant. Zo wist Helen Hunt onderwerp van gesprek te worden door in een H&M-jurk op de prestigieuze uitreiking te verschijnen. Dat terwijl veel anderen de mooiste couturejurken uit de kast trokken. Amy Adams koos voor een prinsessenjurk van Valentino, Anne Hathaway ging voor een japon van Prada. Jennifer Lawrence nam haar Oscar voor beste actrice in ontvangst in een jurk van Dior Couture, maar dat kwam haar duur te staan. Tijdens haar weg richting podium struikelt ze over haar sleep heen en valt ze op het trapje. Het moet de nachtmerrie van veel vrouwen zijn, maar in ieder geval gaan zij en haar jurk de geschiedenis in.

 

Rihanna voor River Island
Behalve de Oscars in Los Angeles is er vooral veel Fashion Week-geweld. New York en Londen zitten er al op, Milaan is in volle gang en Parijs zorgt zoals ieder seizoen voor de afsluitende modeweek. Hot topic tijdens de Londense Fashion Week was de show van Rihanna voor River Island. De kledingketen spaart kosten noch moeite om zo veel mogelijk publiciteit te genereren voor de collectie.
In de campagne voor de kledinglijn is de zangeres niet zelf te zien. Wel schitteren er bekende modellen  Tao Okamoto, Bambi Northwood Blyth, and Charlotte Free in Riri-kleding op de posters. Zeker is in ieder geval dat de collectie een hit gaat worden onder jonge meiden die houden van Rihanna’s stijl. En dat is natuurlijk precies waarom River Island met de dame in zee is gegaan.

 

Anti-bont bij Cavalli
Niet iedere ontwerper kon rekenen op positieve publiciteit. Zo moest Roberto Cavalli een stel dierenrechtenactivisten van zijn catwalk zien te krijgen, die middenin zijn show de boel verstoorden. De twee vrouwen protesteerden tegen het gebruik van bont, een veelvuldig gebruikt materiaal in de collecties van de extravagante Italiaanse ontwerper. Ze droegen borden met daarop de tekst “Jouw mode, hun dood”.
De twee hadden net zo goed een andere show uit kunnen kiezen. Bont lijkt bezig aan een revival, veel grote modelabels kozen voor het dierlijke materiaal. Alleen al in Milaan barste het van het bont bij onder andere Fendi, Marni en Armani. Nu luxe en duurzaam materiaal op steeds meer waardering kan rekening, gaat ook het veelbesproken bont weer in de smaak vallen bij het grote publiek?