TOP

Maud’s moderubriek #6

Wat gebeurde er afgelopen week allemaal in de wondere wereld van de mode? Modejournalist Maud Gerards volgt de ontwikkelingen binnen de industrie op de voet.

Kliederen op Hermès
Ging Comme des Garçons in 2008 nog in zee met de koning onder de fast fashion-ketens Hennses&Mauritz, in 2013 kiest de Japanse ontwerpster voor het andere einde van het spectrum. De Japanse gaat dit keer de samenwerking aan met het Franse luxelabel Hermès. Kawakubo dook met haar neus in het rijke archief van Hermès en besloot vijf eigen versies te maken van de beroemde zijden Hermès-sjaals.

In eerste instantie voelt dat een beetje als vloeken in de kerk. De zijden sjaals van 90 x 90 centimeter zijn het trademark van het Franse label. De designs erop zijn enorm herkenbaar, ondanks dat er vele duizenden van bestaan. Maar het is juist de enorme kennis en traditie die Hermès heeft bij de productie ervan, waardoor Rei Kawakubu er zo door wordt aangetrokken.

Hoewel nog steeds aan de prijzige kant, is de klant heel wat minder kwijt aan een Kawakubo-sjaal dan aan een originele versie. Voor zo’n 330 Engelse pond heb je een Hèrmes by Rei Kawakubo sjaal. Maar of die accessoires dezelfde magie en nostalgie uitstralen als de sjaals waarmee grote stijliconen als Audrey Hepburn, Jacky Kennedy en Brigitte Bardot werden gespot, laat ik in het midden.

Half Hollands glorie
Haal dat positieve nationalisme maar weer uit de kast, want een Nederlander maakt kans om ergens in de prijzen te vallen. De kostuumontwerpster Jany Temime is namelijk genomineerd voor een Costume Designers Guild Award. De Nederlandse maakt kans op de prijs door haar werk in de James Bond-film Skyfall.

De kleding die Temime ontwierp voor de populaire actiefilm moet het opnemen tegen de kostuums uit de films Zero dark thirty en Beasts of the Southern Wild. Temime, die slechts half Nederlandse is maar dat mag de pret niet drukken, is niet voor het eerst genomineerd. Eerder maakte ze al kans op een award voor de kleding in de Harry Pooter-films. Eind februari worden de Costume Designers Guild Awards uitgereikt.

John Galliano deel 184
Er is al veel over hem gezegd en geschreven en dat blijft de modepers voorlopig ook zeker doen. John Galliano, de geplaagde ontwerper die de hele wereld over zich heen kreeg en overal ontslagen werd wegens antisemitische uitspraken, maakt een comeback in de modewereld.

De voormalig ontwerper van Dior gaat niet aan de slag bij het modehuis dat zijn naam draagt, maar vindt onderdak in het atelier van de Amerikaan Oscar de la Renta. Wie had dat gedacht, nadat het gros van de modewereld had gezworen nooit meer met Galliano te willen werken? Toch zijn enkele sleutelfiguren in de business hem trouw gebleven. Zo mocht hij ondanks alles de trouwjurk van Kate Moss ontwerpen en stonden Anna Wintour en Grace Coddington ook na het hele debacle nog aan zijn zijde.

Volgens de geruchten is het diezelfde Anna Wintour geweest die deze plek bij het Amerikaanse modehuis voor de Brit geregeld heeft. Zij en De la Renta zijn immers goede vrienden. Galliano gaat niet aan de slag met de collectie van Oscar de la Renta, hij gaat onafhankelijk werken. To be continued, zonder twijfel. Want bij Galliano begint er altijd wel weer een nieuw hoofdstuk.