TOP

Made-by lanceert nieuwe vergelijkingstool

Hoe duurzaam is bamboe of linnen en welke alternatieven zijn er beschikbaar? De nieuwe tool van Made-By laat in een oogopslag zien wat het milieu-impact van verschillende stoffen is, zodat je ze kunt vergelijken.

De tool, die in het jaarverslag 2008 van Made-by werd gepresenteerd, maakt het voor kledingmerken en consumenten nog makkelijker om rekening te houden met het milieu bij het produceren of kopen van kleding.

In de benchmark die de organisatie heeft opgesteld samen met het Amerikaanse onderzoeksbureau Brown & Willmans, worden materialen gerangschikt op basis van een aantal criteria van meest naar minst milieuvriendelijk. De uitkomsten zijn soms verrassend: wol is geclassificeerd in de laagste categorie door het gebruik van chemicaliën bij de reiniging van de wol, het landgebruik en de hoge uitstoot van broeikasgassen door de schapen.

Op dit moment worden ongeveer twintig materialen vergeleken, maar het is de bedoeling dat hier ieder jaar meer stoffen bijkomen.

Made-by is een overkoepelend label voor duurzaam geproduceerde mode. Aangesloten merken zijn onder andere Claudia Sträter, Edun, Jackpot en Kuyichi.