TOP

Maastricht prettigste winkelstad van Nederland

Vijfduizend consumenten hebben Maastricht gekozen tot prettigste winkelstad, vanwege de uitstraling en sfeer van de winkels, goede horeca en de gezellige binnenstad. Met een rapportcijfer van 7,7 scoort de meest Bourgondische stad van Nederland het hoogst.

Op de voet volgen Deventer, Groningen, Haarlem en ‘s Hertogenbosch. Ze delen de tweede plaats met een 7,6. De variatie aan winkels is de belangrijkste kwaliteit van een goede winkelstad is, zo blijkt uit het onderzoek. De uitstraling en de sfeer van de winkels zijn ook erg belangrijk. Ook de aanwezigheid van restaurants en cafés is een belangrijke factor. Delft eindigt op dit punt opmerkelijk hoog op de tweede plaats.

De parkeergelegenheid in een winkelstad blijkt juist niet doorslaggevend voor het winkelplezier. Maastricht bungelt ergens onderaan in de tevredenheid over de parkeerplekken en wint toch het hart van de consument. Almere, Amstelveen en Assen beschikken volgens de ondervraagden over de beste parkeermogelijkheden van Nederland. Toch blijven de steden in de eindscore hangen op plek 14 (Amstelveen), 17 (Assen) en 24 (Almere).

Consumenten schatten het aantal winkels van een stad vaak verkeerd in. Ze denken dat Amsterdam de meest winkels heeft, gevolgd door Rotterdam. Onterecht, want Amsterdam heeft de meeste winkels (1676), maar wordt gevolgd door Den Haag (729 winkels), Utrecht (666) en Groningen (635). Rotterdam staat feitelijk op de vijfde plaats met 575 winkels.