TOP

Label to watch: Yvett

Yvette van Eijndhoven ontwerpt haar eigen tassen onder de naam Yvett. Daarnaast is ze één van de drie ontwerpers van het duurzame tassenmerk Myomy, bekend van My Paper Bag. “De combinatie geeft mij veel voldoening.”

Tassenontwerper, het was niet het beroep waar Yvette van Eijndhoven als klein meisje al van droomde. Ze begon haar loopbaan in de architectuur en deed in die branche uiteindelijk veel in de PR. “Ik was veel bezig met mijn hoofd, ik miste het bezig zijn met mijn handen. Bovendien is het proces van iets op papier hebben tot het daadwerkelijke eindproduct in de architectuur heel lang. Bij tassen is dat anders: een tas die ik vandaag bedenk kan ik bij wijze van spreken vanavond al af hebben.”

Wanneer ging het roer om?

“Vijf jaar geleden begon ik met de tweejarige opleiding tassen maken op het Sint Lucas in Boxtel. Toen ik de tassenopleiding had afgerond maakte ik veel luiertassen voor vriendinnen. Die waren daar blij mee, omdat ze de gangbare luiertassen er verschrikkelijk uit vonden zien. Met mijn luiertassen durfden hun vriendjes ook te lopen. Langzaam maar zeker werd ik benieuwd of ik de productie uit handen kon geven en heb ik contact gezocht met de directeur van Myomy. Een duurzaam merk, dat vond ik belangrijk. Tijdens het gesprek droeg ik een zelfgemaakte shopper, een prototype. Die vonden ze zo leuk dat ze hem wilden samplen en in hun collectie toevoegen. Zo begon de samenwerking.”

Daarnaast lanceerde je vijf jaar geleden ook je eigen label Yvett. Zit dat elkaar nooit in de weg?

“Nee, het werkt juist heel leuk samen. Die combinatie van mijn eigen label en een samenwerking met een merk dat zo dicht bij mij staat geeft mij heel veel voldoening. Voor Myomy kan ik ontwerpen, zij kunnen de tassen in India heel mooi laten maken. Ik maak de prototypes, daarna hebben we overleg en dan gaat het mee naar India. Ik mag het hele creatieve deel doen, zij doen de verkopen. Best een luxe eigenlijk. Myomy is duurzaam: er komt geen kinderarbeid aan te pas en er wordt prachtig leer gebruikt. Maar er zitten ook beperkingen aan: bepaalde ingewikkelde details kunnen ze in India niet altijd maken. Het is immers geen atelier zoals bijvoorbeeld in Italië, waar de producenten alle kneepjes van het vak kennen.”

Dus voor je eigen label kun je een stapje verder gaan?

“In mijn eigen atelier kan ik dat soort details inderdaad wel maken. Ik kan snel schakelen en producten op maat maken. Mijn tassen zijn tijdloos, simpel van vorm, clean en altijd met een bijzonder detail. De modellen die ik zelf met de hand maak, zijn dan ook wat exclusiever en iets hoger geprijsd. De tassen van Myomy zijn best betaalbaar, vanaf €80,-, mijn tassen kosten tussen de €250,- en €300,-. Dat is voor een handgemaakte tas uit Nederland niet duur, maar het is een uitgave die je niet zomaar even doet.”

Op welke doelgroep richt je je?

“Het zijn met name vrouwen tussen de dertig en veertig jaar die heel bewust kopen en niet meedoen aan de snelle mode. Ik merk dat er in de modebranche een tegenbeweging is tegen het overproduceren van fast fashion-ketens als Zara en H&M.”

Yvett is nu enkel te koop via je eigen webshop, zou je ook fysieke winkels willen beginnen?
“Ik denk daar vaak over na. Eerst leek het idee dat je óveral kunt liggen me fantastisch, maar daar ben ik anders over gaan denken. In mijn droomscenario lig ik op drie écht goede plekken. Bijvoorbeeld in Amsterdam, Antwerpen en Parijs. De mooiere, exclusievere boetieks: niet te groot en met kleine collecties. Net als mijn merk: strak, clean en tijdloos.”

Yvett Bucket bag

 

Yvett riem

 

Yvett Hanneke

 

Yvett_myomy white bag