TOP

Hoe gaat het met Elsewhere?

Vrouwenmodemerk Elsewhere heeft een bewogen jaar achter de rug, met een overname en een verhuizing. Dankzij het heel eigen handschrift kent het merk een grote schare trouwe fans, al is het misschien niet bij het grote publiek bekend.

Het Nederlandse vrouwenmodemerk Elsewhere werd in 2003 opgericht door Sylvia Elders in Nijmegen. Vorig jaar verkocht zij het merk aan Matthew Thoonen. De nieuwe eigenaar wil Elsewhere professionaliseren en nog meer op de kaart te zetten. De winkel met kantoor in Nijmegen werd gesloten en er volgde een verhuizing van het kantoor naar Andelst. Hier zit Elsewhere in een zelfvoorzienend pand zonder CO2 uitstoot. Ontwerper Anne Habers is als stylist al jaren bij het merk betrokken. Lilian Kram begon begin 2021 bij het merk als sales manager.

Om maar met de deur in huis te vallen: hoe gaat het in de lockdown met Elsewhere?

Lilian Kram: “Op de voorjaarslevering hebben we al veel nabestellingen ontvangen, dat is echt ongelofelijk. Zelfs nu de fysieke winkels gesloten zijn, doet het merk het goed in de verkoop. Veel klanten hebben de afgelopen maanden goed gedraaid met Elsewhere. Er is behoefte aan merken die anders zijn. Elsewhere ligt niet op elke hoek van de straat en dat is juist de kracht.” Anne Habers vult aan: “Het merk heeft fans die op zoek gaan naar Elsewhere. Ze willen het gewoon hebben, coronatijd of niet.”

Wat maakt Elsewhere zo anders dan andere merken?

Anne Habers: “De trends volgen we op onze eigen manier. Elsewhere is tijdloos en leeftijdsloos. We brengen een collectie die je lang door kan blijven dragen. Zwart is onze belangrijkste kleur, naast off-colors en elk seizoen een accentkleur. Verwacht bij ons geen bloemen of panterprints, maar wel grafische prints, tie-dye en ruiten. Ook het materiaalgebruik is kenmerkend: comfortabel met stretch, jersey en onze eigen travel-kwaliteit. We gebruiken veel natuurlijke materialen zoals katoen, wol en linnen. De modellen zijn comfortabel, onderhoudsvriendelijk, hebben een lange levensduur en een goede prijs-kwaliteit verhouding.”

Is er een bestseller?

Anne Habers: “We verkopen momenteel het stretch-linnen thema heel goed. Mensen hebben behoefte aan lichte kleuren. Onze broeken met lage kruizen doen het altijd goed en de bestseller voor de zomer die elk jaar terug komt is de kuitlange jurk in een ballonachtig model. We produceren weinig voorraad, mede uit duurzaam principe. Maar waar vraag naar is kunnen we snel bij laten produceren. Onze lijntjes zijn heel kort, want we produceren alles binnen Europa. Op deze manier dragen wij bij aan mode met een lage footprint; weinig voorraad en korte afstanden tot onze productielocaties.”

Hoeveel verkooppunten heeft Elsewhere?

Lilian Kram: “Er zijn nu ongeveer 75 klanten in Nederland, onze grootste markt. Dat zijn boetieks die merken als Sarah Pacini en Nü Denmark verkopen, maar ook commerciëlere winkels met 10 Days, Penn & Ink en Studio Anneloes. Vaak zijn wij de zwarte tussen de kleurrijke collecties. Verder wordt Elsewhere verkocht in Duitsland, België, Ierland, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Canada en Australië.”

Willen jullie het aantal verkooppunten uitbreiden?

Lilian Kram: “We willen zeker nog uitbreiden, maar in deze tijd is het lastig om groeiambities uit te spreken. Laten we eerst deze corona-maanden maar doorkomen met z’n allen. Gelukkig is het einde in zicht. We willen uiteindelijk nog wel groeien in Nederland, maar vooral in het buitenland. We zijn op zoek naar agenten in Scandinavië, Italië en Polen.”

Hoe steunen jullie de retailer in deze tijd?

Lilian Kram: “Afgelopen seizoen hebben we voor wie dat wilde de leveringen uitgesteld en betalingsafspraken gemaakt. Tot nu toe leverden we onze collectie in één keer uit, maar vanaf de najaarscollectie gaan we in twee keer leveren. Hierdoor heeft de winkelier de gelegenheid om steeds iets nieuws te laten zien in de winkel en op social media. Een bijkomend voordeel is dat de facturen gespreid binnenkomen. Veel retailers hebben gesneden in hun merkenpakket en zijn doorgegaan met hun beste merken. Gelukkig zitten wij daar nog steeds bij.”