TOP

Label to Watch: Bound Amsterdam [interview] *

Het nieuwe Nederlandse modelabel Bound Amsterdam wil zich onderscheiden door middel van bijzondere materialen en een duurzame aanpak. Textilia sprak met de oprichters van het merk.

Maras Rejaän en Sheila Lopes Afonso zijn de oprichters van Bound Amsterdam. Textilia sprak met hen over hun nieuwe modelabel en ambities.

Hoe is Bound Amsterdam tot stand gekomen?

“We hebben allebei een achtergrond in de mode. Zo werkten we ooit jaren geleden samen in een modezaak. Toen we elkaar later weer tegenkwamen, sloeg de vonk over – zowel privé als zakelijk. We wilde allebei dolgraag een nieuwe modelabel starten. Daarom hebben we gekozen voor de naam Bound: it was bound to happen.”

Wat maakt jullie anders dan andere modelabels?

“Er zijn weinig Nederlandse mannenmodemerken in het hoge segment. Wij focussen ons op het gebruik van bijzondere materialen en duurzaamheid. Zo maken we gebruik van Italiaanse stoffen en laten we alles in Italië produceren. Dat is een bewuste keuze geweest. De prijs ligt daardoor misschien net wat hoger, maar wij willen weten wie onze kleding maakt; dat geeft ons een prettiger gevoel. Vooral na het zien van de docu The True Cost, waren we overtuigd van het feit dat een duurzame houding essentieel is in de mode. Daarom ontwerpen we tijdloze kledingstukken, die hopelijk zes, zeven jaar meegaan. Wat ons daarnaast nog meer anders maakt, is dat we unisex ontwerpen in onze collecties hebben, die door zowel mannen als vrouwen gedragen kunnen worden.”

Bound Amsterdam2Bound Amsterdam002
Bound Amsterdam AW ’16-’17

 
 
 
 
 
 
 
 

En hoe gaat het tot nu toe?

“Goed. We hebben met de herfst/wintercollectie 2016-2017, onze tweede collectie, op de Capsule beurs in Parijs gestaan. Daar hebben we erg goede reacties ontvangen. Ook komen we te hangen bij winkels als Project AMS en Ontfront. Voor het komende seizoen twijfelen we nog of we op Capsule zullen staan of op Pitti. Het wordt sowieso een van de twee beurzen, en heel misschien zelfs allebei – als het haalbaar is qua tijdschema.”

Hoe ziet jullie doelgroep eruit?

“Wij maken kleding voor de moderne man – en deels ook vrouw – tussen de 20 en 40 jaar en die van goede kleding en kwaliteit houdt.”

Is de Nederlandse man wel klaar voor dit soort high-end mode?

“We proberen de Nederlandse man er bewust van te maken dat er meer is dan de spijkerbroek. Maar we denken dat dit wel tijd nodig heeft. De feedback die we van winkeliers terughoren, is vaak: ‘We snappen waar jullie mee bezig zijn. Maar we moeten rekening houden met onze consument. En onze consument is net gewend aan de skinny jeans.’ Wij gaan bijvoorbeeld alweer richting de bredere pijpen, maar dat zal de Nederlandse man niet snel oppikken; dat heeft tijd nodig. Daarom focussen we ons ook meer op de internationale markt”.

Wat is jullie strategie?

“We hebben een lijstje van Nederlandse winkels waar we graag zouden hangen. Die lijst is niet heel lang, want het moet wel exclusief blijven. Verder richten we onze pijlen op Japan. We merken dat we veel interesse vanuit die hoek krijgen, dus denken dat onze producten daar goed in de smaak zouden vallen. Ook hebben we sinds kort een webshop, al zijn we wel van mening dat het bij onze ontwerpen – waarin het juist om het materiaal draait – de offline ervaring erg belangrijk is.”