TOP

Kredietcrisis raakt ‘s werelds duurste winkelstraten

Meer dan de helft van 's werelds duurste winkelstraten is getroffen door de wereldwijde economische teruggang. 54 procent van de 274 onderzochte straten zag hun huurprijzen dalen. Dit blijkt uit het onderzoek 'Main Streets Across the World'dat elke jaar wordt gehouden door de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Het onderzoek ‘Main Streets Across the World’ dient als graadmeter voor de sterkte van de retailsector en de populariteit van winkelstraten in 60 landen. Fifth Avenue in New York  blijft de duurste winkelstraat ter wereld. Causeway Bay in Hong Kong en de Champs-Elysées in Parijs staan op de tweede en derde plaats in de top tien duurste winkelstraten in 2009. De hoogste stijger in de top tien is de Kaufingerstrasse in München. De huurgroei steeg daar met 7,1 procent.

Nederland
De Nederlandse detailhandel heeft het moeilijk. Na jaren van een hoge druk op de winkelmarkt is de vraag naar winkelruimte in het eerste half jaar afgenomen. Jan-Willem Bastijn, Managing Partner, Cushman & Wakefield Amsterdam, zegt: “De afgelopen jaren hebben de huurprijzen een sterke groei doorgemaakt. Hier is in de loop van 2009 een einde aan gekomen. Tophuurprijzen in de Nederlandse centrale winkelgebieden zijn het afgelopen half jaar gestabiliseerd en op sommige locaties gedaald. Hiermee komt de markt in de tweede fase; prime yields zijn voor een groot deel al gecorrigeerd, nu is een aanpassing van de (top)huurprijzen te verwachten.”

Sterkste daling
De grootste huurprijsdaling ter wereld is in Mumbai. Op Colaba Causeway daalde de huurprijs met 63,5 procent.

Sterkste huurgroei
Wereldwijd gezien vond de sterkste huurgroei plaats op Sao Paulo in Brazilië. De huurprijzen namen daar op Alameda Lorena en Iguatemi Shopping toe met 111 en 79,3 procent.