TOP

Koopzondag: Rotterdam wil winkels nu ook elke zondag open

Sinds Amsterdam heeft aangekondigd dat alle winkels in de stad open mogen op zondag, is de discussie over de koopzondag weer flink aangewakkerd. Rotterdam wil dat nu ook en ondertussen staan vanuit allerlei organisaties de voor- en tegenstanders op.

Deze week maakte de gemeente Amsterdam bekend dat het de openingstijden in de hele stad onder toeristisch gebied wil laten vallen zodat alle winkels op zondag open mogen. De gemeente Rotterdam wil dat nu ook. In Den Haag mogen winkels al sinds drie jaar iedere zondag open. Overigens moet Amsterdam eerst nog meer de stadsdelen en het bedrijfsleven in gesprek en wordt er begin 2010 pas een definitief besluit genomen over de winkeltijden.

Detailhandel Nederland steunt de gemeenten bij de zondagsopening en vindt dat het aantal koopzondagen lokaal geregeld moet worden, samen met winkeliers. Zeker in de huidige economische tijd vindt de organisatie het van belang dat het kabinet haar plannen om de koopzondag te beperken niet doorzet.

Ook brancheorganisatie CBW-Mitex vindt dat alle gemeenten zelf mogen beslissen hoeveel koopzondagen zij per jaar hebben. Wel moet er lokaal voldoende draagvlak voor zijn en is nauw overleg met het bedrijfsleven belangrijk.

CNV Dienstenbond vind de argumenten die de gemeente Amsterdam gebruikt ‘aperte onzin’ omdat de wetgeving op het punt van de toeristische uitzondering duidelijk is. Ook maakt de vakbond zich zorgen om kleine ondernemers in de hoofdstad, voor wie het meer gaat kosten dan opleveren.

Volgens de Winkeltijdenwet mogen gemeenten maximaal twaalf koopzondagen per jaar aanwijzen, tenzij een (deel)gemeente zichzelf toeristisch verklaart. Omdat dan meer koopzondagen zijn toegestaan steeds meer gemeenten zich (onterecht) als toeristisch. Overigens bereidt het kabinet op dit moment juist een aanscherping van de winkeltijdenwet voor door strenger toe te zien op misbruik van de toeristenbepaling.

Wat vindt u van de discussie over de koopzondag? Doe de poll of laat een reactie achter.